Ιράν | Πολύνεκρη επίθεση σε τελετή προς τιμή του στρατηγού Σολεϊμανί
Defence Redefined
Published on 04/01/2024 at 12:22

Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν την Τετάρτη την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του. Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, ο Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν 248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων. Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς. Πολιτικός σύμβουλος του ιρανού προέδρου κατηγόρησε την Τετάρτη τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ πως βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η επίθεση θυμίζει ενέργεια του είδους αυτών που διέπραττε συχνά στο παρελθόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να δοθεί “σκληρή απάντηση” και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια πράξη τους, από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου.

*Φωτογραφία από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Απετράπη ιρανική επίθεση κατά Ισραηλινών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This