Ινδία | Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου El-Sisi στο Νέο Δελχί για την Ημέρα της Δημοκρατίας – VIDEO
Defence Redefined
Published on 27/01/2023 at 19:32

Η Ινδία γιόρτασε την Ημέρα της Δημοκρατίας την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την ημέρα το 1950 που τέθηκε σε ισχύ το σύνταγμά της. 

Η γιορτή περιλαμβάνει το έθιμο μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, με αρχηγό να παρευρίσκεται ένας ξένος αρχηγός. Φέτος, η Ινδία απένειμε την τιμή στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi—τον πρώτο αρχηγό από το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19, ο οποίος με ένα απόσπασμα του αιγυπτιακού στρατού συμμετείχε στη στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας για πρώτη φορά.

Η Ινδία τείνει να επιλέγει ξένους ηγέτες που θεωρούνται σημαντικοί για τα συμφέροντά της στην εξωτερική πολιτική. Η επιλογή του Sisi αντανακλά την ενίσχυση των δεσμών Ινδίας – Αιγύπτου και υποδηλώνει επίσης την κλίση της Ινδίας προς τη Μέση Ανατολή, την οποία το Νέο Δελχί θεωρεί σημαντική από οικονομική και στρατηγική άποψη.

Η Ινδία και η Αίγυπτος έχουν κάποιες ομοιότητες. Και οι δύο ήταν ηγέτες του Κινήματος των Αδεσμεύτων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα εξελίχθηκαν σε περιφερειακές δυνάμεις. Η σχέση τους έληξε, καθώς η Αίγυπτος πλησίαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία με τη Σοβιετική Ένωση. 

Αλλά αυτή απογειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με διαλόγους υψηλού επιπέδου, στρατιωτικές ασκήσεις και αυξημένο εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών. Η Ινδία είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αιγύπτου, ενώ το Κάιρο ενδιαφέρεται να αγοράσει ινδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Ένα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία με την Ινδία

Καθώς ο Σίσι ξεκίνησε την επίσκεψή του την Τετάρτη, το Νέο Δελχί και το Κάιρο ανακοίνωσαν ότι θα αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε στρατηγική εταιρική σχέση. Ένας από τους τρέχοντες στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας είναι να χρησιμοποιήσει τις διμερείς της σχέσεις για να συνεχίσει τη συνεργασία και με άλλες χώρες, και η σχέση της με την Αίγυπτο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των αυξανόμενων δεσμών της με την ευρύτερη περιοχή.

Η Μέση Ανατολή είναι μια κρίσιμη πηγή ινδικών εισαγωγών ενέργειας και βοήθειας στις υποδομές και βασικός προμηθευτής γεωργικών τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού . Η περιοχή του Περσικού Κόλπου φιλοξενεί περισσότερους από 8 εκατομμύρια Ινδούς εργάτες, πολλοί από τους οποίους στέλνουν πίσω εμβάσματα . Και σε αντίθεση με πολλούς δυτικούς εταίρους, οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής δεν επικρίνουν το Νέο Δελχί για τις εσωτερικές του πολιτικές. Με περιστασιακή εξαίρεση, οι χώρες της Μέσης Ανατολής απέφυγαν ακόμη και να αναφέρουν την αυξανόμενη βία της Ινδίας κατά της μουσουλμανικής μειονότητάς της.

Η Μέση Ανατολή δίνει στην Ινδία ευκαιρίες να επιδείξει τη διπλωματική της επιρροή και τη δέσμευσή της για πολυμέρεια σε περιοχές πέρα ​​από την Ασία, ιδιαίτερα καθώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την προεδρία της G-20 για να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ των πλούσιων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων κρατών. 

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ινδία επέλεξε τον Σίσι ως τον επικεφαλής προσκεκλημένο της Ημέρας της Δημοκρατίας φέτος. Ίσως αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι στα 69 χρόνια που το Νέο Δελχί απονέμει την τιμή, είναι μόλις η τέταρτη φορά που απονέμεται σε ηγέτη από τη Μέση Ανατολή. 

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Η Ινδία ξεπερνάει σε πληθυσμό την Κίνα – Οι επιπτώσεις της δημογραφικής έκρηξης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This