Κύπρος | Ένα βήμα πιο κοντά στη συνεργασία με την Ινδία
Defence Redefined
Published on 30/12/2022 at 16:45

Υπεγράφησαν την Πέμπτη διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ινδίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συμφωνίες σημαντικές, ενώ εξέφρασε την δέσμευση της χώρας του για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Ινδός ομόλογός του Dr Subrahmanyam Jaishankar, υπέγραψαν Μνημόνιο για την Αμυντική και Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συμφωνία-πλαίσιο για συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Συμφωνία Ηλιακής Συμμαχίας για την ενεργειακή μετάβαση. 

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Κασουλίδη και του κ. Subrahmanyam, στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υπέγραψε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωση πρόθεσης με την οποία επισημοποιείται η έναρξη διαδικασίας για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την μετανάστευση και την κινητικότητα.  

Διαβάστε επίσης: Η Ινδία μαίνεται κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να ρυθμίσει όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση και τα θέματα επιστροφών, αλλά και την νόμιμη μετανάστευση όπως και τις δυνατότητες εργοδότησης και διαμονής υπηκόων των δύο χωρών.

Ήδη έχουν ανταλλαγεί τα κείμενα της συμφωνίας τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας από τα αρμόδια Υπουργεία με στόχο η συμφωνία να υπογραφεί εντός Φεβρουαρίου 2023.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει την ευαρέσκεια του για την προθυμία και την ανταπόκριση της Ινδικής Κυβέρνησης για ρύθμιση του σοβαρού θέματος της μετανάστευσης στη βάση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών για το πώς η Κύπρος και η Ινδία μπορούν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στις ευρύτερες περιοχές τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Υπουργό για τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η Κύπρος, μαζί με εταίρους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την προώθηση συνεργειών και κατανόησης προς όφελος όλων.

Διαβάστε επίσης: Κίνα – Ινδία | Εντάσεις ξέσπασαν για συνοριακές διαφορές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This