Ιαπωνία | “Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ – Το Τόκιο εξοπλίζεται με πυραύλους Tomahawk
Andreas Pogiatzi
Published on 20/11/2023 at 09:23

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει προχωρήσει στην έγκριση της πώλησης στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, των πυραύλων Tomahawk και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εως και 200 μονάδες Tomahawk Block IV All Up Rounds (AUR) (RGM-109E), 200 μονάδες Tomahawk Block V AUR (RGM-109E) και 14 τακτικά συστήματα ελέγχου για τους πυραύλους Tomahawk  (TTWCS). 

Οι ΗΠΑ, θα παρέχουν επίσης στην Ιαπωνία την απαραίτητη γραμμή υποστήριξης για τους πυραύλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας, Μινόρου Κιχάρα, δήλωσε την Τετάρτη 4/10, ότι το Τόκιο, θα προμηθευτεί νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, τους πυραύλους κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ, ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην Ασία.

Οι δηλώσεις του Κιχάρα, έγιναν κατά τη διάρκεια της δια ζώσης συνάντησης του με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν στην Ουάσιγκτον. 

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Συμφωνία για παραγωγή και προμήθεια οχημάτων Patria AMV XP 8×8

Οι δύο Υπουργοί, αν και στις δηλώσεις τους αναγνώρισαν την ανάγκη για ενίσχυση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας, με την προμήθεια πυραύλων Tomahawk Block-4, η οποία θα ξεκινήσει το οικονομικό έτος 2025, απέφυγαν να μιλήσουν για επίσημη συμφωνία.  

Η Ιαπωνία επιθυμούσε την αγορά των Tomahawk Block-5, το οικονομικό 2026 και το 2027, για την ανάπτυξη τους σε αντιτορπιλικά Aegis, του Ιαπωνικού Ναυτικού, ωστόσο σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, η Ιαπωνία θα παραλάβει έως και 200 πυραύλους Tomahawk της προηγούμενης έκδοσης μεταξύ του 2025 και του 2027, ενώ το υπόλοιπο της αγοράς θα αποτελείται από νεότερους πυραύλους που θα παραδοθούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.

Ο Κιχάρα τόνισε ότι αυτή η αλλαγή προγράμματος θα ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ιαπωνίας νωρίτερα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 211,3 δισεκατομμύρια γιεν (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 για την προμήθεια πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Εξοπλίζεται ταχέως με εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This