ΗΠΑ | Υπέστησαν 23 επιθέσεις σε δύο εβδομάδες σε Ιράκ και Συρία
Defence Redefined
Published on 01/11/2023 at 10:48

Δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους, που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία, έγιναν στόχοι 23 επιθέσεων με drones και με ρουκέτες μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε προχθές ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και συμμάχων τους στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό στο Ιράκ και στη Συρία αυξάνονται από την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κοντά στην Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 14 φορές στο Ιράκ και άλλες 9 στη Συρία. Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους απέτυχαν να πλήξουν τους στόχους.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές, ότι πρόκειται για ιρανικές επιθέσεις δι’ αντιπροσώπων, και αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το Πεντάγωνο έκανε λόγο για 21 στρατιώτες που τραυματίστηκαν ελαφρά στις επιθέσεις αυτές. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε χθες πως δεν υπήρξαν άλλα θύματα.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Ελλάδα και Κύπρος απείχαν σε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This