ΗΠΑ | Αεροσκάφος που μετράει ραδιενέργεια στην Κρήτη
Defence Redefined
Published on 06/07/2023 at 16:15

Η απειλή κάποιου είδους ουκρανικού σαμποτάζ στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία είναι μεγάλη και λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί, έχει δηλώσει το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές. Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν προχθές αλλήλους ότι σχεδιάζουν επίθεση κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής μονάδας της Ευρώπης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει γίνει στόχος επιθέσεων πυροβολικού, drones και πυραύλων τον τελευταίο χρόνο, με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους να αλληλοκατηγορούνται για τα χτυπήματα. 

Παρατηρητές του ΟΗΕ εγκαταστάθηκαν στη Ζαπορίζια τον Σεπτέμβριο για να αξιολογήσουν τους κινδύνους.

Η απόφαση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να στείλει το αεροσκάφος Boeing WC-135R Constant Phoenix στην Ελλάδα στις 30 Ιουνίου τροφοδότησε εικασίες ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με απειλές για τη Ζαπορίζια. 

Σύμφωνα με την  Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να καταγράψει εκλύσεις ραδιενέργειας σε πραγματικό χρόνο, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως αιτήματα για σχόλια. Η  Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία είπε ότι το αεροσκάφος αναπτύσσεται τακτικά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια – Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο γ΄ γύρος συνομιλιών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This