Ηνωμένο Βασίλειο – Τουρκία | Υπογραφή Συμφωνίας Άμυνας
Defence Redefined
Published on 27/11/2023 at 09:23

Συμφωνία Άμυνας υπέγραψαν Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία με σκοπό να βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο έθνη, όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Το Σχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο εθνών. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, υπέγραψε ακόμα Δήλωση Πρόθεσης για αμυντική συνεργασία, με τον Τούρκο ομόλογο του, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το Σύμφωνο προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό πιθανών κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Εκτός από τη συζήτηση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον ομόλογο του που χρησιμοποίησε την επιρροή της Τουρκίας ως φύλακα στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτρέψει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιτηρών σε έθνη που το χρειάζονται περισσότερο.

Επίσης ενίσχυσαν τη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη προσήλωσης στη συλλογική υποστήριξη των δύο κρατών προς την Ουκρανία.

Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του από τότε που ανέλαβε υπουργός Άμυνας, ο κ. Σαπς χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα να δει την τουρκική επικύρωση από το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης: Συνομιλίες της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για αγορά Eurofighter

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This