Ευρωπαϊκή Αμυντική βιομηχανία | Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν σε νέους κανόνες για την ενίσχυση των κοινών προμηθειών
Defence Redefined
Published on 28/06/2023 at 15:07

Το Συμβούλιο κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω νομοθετικής πράξης για τις κοινές συμβάσεις αμυντικών προμηθειών (EDIRPA).

Ο κανονισμός θα δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται από κοινού όπλα, διασφαλίζοντας έτσι διαλειτουργικότητα, οικονομίες κλίμακας και τελικά μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο μηχανισμό. Τα κράτη μέλη που συμφωνούν να προμηθεύονται από κοινού αμυντικά προϊόντα σε κοινοπραξίες τριών τουλάχιστον χωρών θα αποζημιωθούν εν μέρει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτό θα ωφελήσει τα κράτη μέλη και την αντίστοιχη τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ που σχετίζεται με την άμυνα, με ιδιαίτερη προσοχή στη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των νεοφυών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην αλυσίδα αξίας.

Διαβάστε επίσης: EDA | Άσκηση επί Χάρτου και νέα μελέτη επικεντρώνονται στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ορίζει μια σειρά από σαφείς προϋποθέσεις για να είναι επιλέξιμοι οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι και τα αμυντικά προϊόντα, καθώς και οι προϋποθέσεις με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται τα έργα για να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση:

  • Κατ’ αρχήν, οι ανάδοχοι που συμμετέχουν στην κοινή προμήθεια θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι και να έχουν τις εκτελεστικές δομές διαχείρισης στην ΕΕ ή σε συνδεδεμένη χώρα (Ισλανδία, Λιχτενστάιν ή Νορβηγία).

Επίσης, δεν θα πρέπει να ελέγχονται από μη συνδεδεμένη τρίτη χώρα ή να έχει παραχωρηθεί παρέκκλιση μέσω εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα κεφάλαια EDIRPA να χρησιμοποιούνται για την προμήθεια εξαρτημάτων από χώρες που δεν σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

  • Εξ’ ορισμού, οι εργολάβοι πρέπει να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις και πόρους που βρίσκονται στην ΕΕ ή σε συνδεδεμένη τρίτη χώρα. Η χρήση εγκαταστάσεων εκτός ΕΕ επιτρέπεται μόνο όταν ένας παραγωγός της ΕΕ δεν διαθέτει σχετική υποδομή στην επικράτεια της ΕΕ.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα που δεν φέρουν περιορισμούς από μη συνδεδεμένη τρίτη χώρα που περιορίζει τη δυνατότητά τους να τα χρησιμοποιούν.

Αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση επειγόντων και κρίσιμων αμυντικών προϊόντων, υπό τον όρο ότι ήταν σε χρήση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην πλειονότητα της κοινοπραξίας και τα μέλη της κοινοπραξίας δεσμεύονται να μελετήσουν τη εφαρμοσημότητα αντικατάστασης αυτών των περιορισμένων εξαρτημάτων με εξαρτήματα χωρίς περιορισμούς προέλευσης ΕΕ.

Ένα απόλυτο ανώτατο όριο 15% θα επιτρέψει την ίση κατανομή των διαθέσιμων πόρων μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση. Από την πλευρά του Συμβουλίου, η Προεδρία σκοπεύει να υποβάλει το κείμενο στους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) για έγκριση το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης: EDA | Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This