ΕΣΠΕΕ ΝΗΣΩΝ | Ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας και τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό
Defence Redefined
Published on 20/08/2023 at 09:12

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕ ΝΗΣΩΝ) επαναφέρει το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό, συνδυαστικά με την αναπλήρωση προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνδικαλιστές του Πολεμικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου δημοσιεύθηκαν παραιτήσεις και αποστρατείες από 43 στρατιωτικούς διαφόρων βαθμών και προελεύσεων, όπου σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων είναι αξιωματικοί. 

Το Πολεμικό Ναυτικό μαστίζεται από δυσανάλογα πολλές παραιτήσεις σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι εξής παραιτήσεις και αποστρατείες:

  1. Από δεκαπέντε (15) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ [εκ των οποίων οι εννιά (9) στους βαθμούς Ανθυποπλοιάρχου και Υποπλοιάρχου].
  2. Από οκτώ (8) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.
  3. Από δέκα (10) αξιωματικούς προέλευσης Εθελοντριών/Εθελοντών/ΕΜΘ.
  4. Από δύο (2) ανθυπασπιστές (προέλευσης ΑΣΣΥ και ΕΜΘ).
  5. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.
  6. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΕΠΟΠ.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Προσλήψεις Στρατιωτικού Προσωπικού (ΕΠ.ΟΠ.)

Ανησυχία για το πως θα αναπληρωθεί το προσωπικό

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Την ίδια στιγμή που οι παραιτήσεις δεν δείχνουν να μειώνονται, οι παραγωγικές σχολές αξιωματικών (ΣΝΔ) και υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ) δείχνουν να απαξιώνονται και ιδίως η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων που είναι μια από τις πλέον παραδοσιακές της Πατρίδας μας: η βάση εισαγωγής για τους Μάχιμους είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη βάση εισαγωγής στη ΣΜΥΝ (η οποία παρέμεινε αμετάβλητη) και την οποίαν μόλις για λίγο πέρασε η βάση εισαγωγής για τους Μηχανικούς της ΣΝΔ. 

Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των παραιτήσεων προέρχονται από αξιωματικούς απόφοιτους της ΣΝΔ. Προφανώς και δεν πρόκειται για σύμπτωση.

Οι νέες και οι νέοι δείχνουν να αποφεύγουν συστηματικά το Πολεμικό Ναυτικό, την στιγμή που οι παραιτήσεις στελεχών αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι γνωστό. Λύσεις έχουν βρεθεί;

Επί σειρά μηνών οι συνδικαλιστές του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύουν (και μέσω της Ομοσπονδίας τους – ΠΟΕΣ) τα πολύ σοβαρά προβλήματα στην εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών: αδικίες στις μεταθέσεις, διοικητική αυθαιρεσία, διαρκής επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων, υπερβολικός φόρτος εργασίας, αυξημένος μέσος όρος ηλικίας κλπ. 

Ακόμα και θεμελιώδη ιερά δικαιώματα όπως η δυνατότητα δημιουργίας ή υποστήριξης οικογένειας συμπιέζονται κάτω από τις αυξανόμενες υπηρεσιακές ανάγκες.

Η ΕΣΠΕΕΝ Περιφέρειας Αττικής θέτει με αγωνία ερωτήματα για το μέλλον και ζητάει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για να παραθέσει λεπτομερώς τις θέσεις της για βελτίωση των συνθηκών και στήριξη του στρατιωτικού προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό.”

Διαβάστε επίσης: Κρήτη | Τελευταίο αντίο στην κηδεία του Χρήστου Μουλά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This