Επιχείρηση “ASPIDES” | Ανεφοδιασμός της γερμανικής φρεγάτας Hessen με πυραύλους και πυρομαχικά – VIDEO
Defence Redefined
Published on 08/04/2024 at 17:27

Η γερμανική φρεγάτα Hessen, που έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “ASPIDES”, κατέπλευσε στο λιμάνι του Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, η φρεγάτα Hessen προμηθεύτηκε περισσότερους πυραύλους και πυρομαχικά για να αντιμετωπίζει τις εναέριες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν από τις αποθήκες της Bundeswehr στην αεροπορική βάση με στρατιωτικά φορτηγά. Από εκεί, μεταφέρθηκαν με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος A400M μέχρι το Τζιμπουτί.

Μετά την προσγείωση του μεταγωγικού, οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι, από ιδιωτικές εταιρείες με αστυνομική συνοδεία. Τα όπλα φορτώθηκαν στο πλοίο με την βοήθεια ενός γερανού και δύο ανυψωτικών μηχανημάτων.

Η φρεγάτα Hessen είναι η τρίτη και τελευταία φρεγάτα κλάσης Sachsen, η οποία έχει σχεδιαστεί για αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, καθώς είναι εξοπλισμένη με ραντάρ (Thales και STN ATLAS) που μπορούν να εντοπίζουν στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων. 

Ραντάρ SMART-L

Από πλευράς οπλισμού η φρεγάτα Hessen διαθέτει:

  • Ένα ναυτικό πυροβόλο τύπου Oto Melara των 76 χιλ
  • Δύο πυροβόλα Mauser BK-27 των 27 χιλ.
  • Δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για τορπίλες τύπου MU90
  • Δύο τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας τύπου Harpoon
  • Δύο πυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας RAM
  • Σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk.41 με 32 κελιά (24 για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου SM-2 / 8 για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου ESSM.

Τον περασμένο Μάρτιο η φρεγάτα Hessen κατάστεψε ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV) των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ τον Φεβρουάριο χρησιμοποιώντας το πυροβόλο των 76 χιλ και το σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) κατέρριψε 2 UAVs, που εκτόξευσαν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Στον αντίποδα η ίδια φρεγάτα ήταν αντικείμενο σχολιασμού για την λανθασμένη εμπλοκή ενός αμερικανικού UAV τύπου MQ-9 Reaper το οποίο όμως δεν κατέρριψε, την προηγούμενη μέρα της κατάρριψης των UAVs.  Η εμπλοκή του Reaper μάλιστα έγινε με την χρήση 2 πυραύλων ESSM-2 οι οποίοι δεν πέτυχαν τον στόχο τους σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και δεν διαψεύθηκαν. 

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση ASPIDES | Σε ένα μήνα καταρρίφθηκαν 8 UAVs και αναχαιτίστηκαν άλλα τρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This