Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στην Αρμενία – Δυνατότητες για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας
Defence Redefined
Published on 25/09/2024 at 14:07

Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία, συναντήθηκε σήμερα με τον  Αρμένιο ομόλογό του Suren Papikyan. 

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, καθώς επίσης και η άριστη συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού των δύο χωρών με την Ελλάδα, στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις, την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις συνέπειες που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ισραήλ και η κλιμάκωση της κατάστασης στον Λίβανο. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση ασφαλείας ευρύτερα στην περιοχή του Καυκάσου και συγκεκριμένα στην Αρμενία.

Ο κ. Πάλμας επεσήμανε τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, και τη συμβολή της στην  εκτέλεση ανθρωπιστικών αποστολών. Ενημέρωσε επίσης για τις παραβιάσεις στη νεκρά ζώνη υπογραμμίζοντας τις κοινές προκλήσεις των δυο λαών.

Ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας κ. Papikyan ενημέρωσε εκτενώς για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Αρμενίας, μετά τα τετελεσμένα που δημιούργησε η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και επαναβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της υφιστάμενης συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αρμένια, ο κ. Πάλμας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Mher Grigoryan, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στη διμερή μας συνεργασία, καθώς επίσης και στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: EDEX 2023 | Παρουσίαση των 12 εταιρειών από την Αρμενία

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας, κ. Βασίλης Πάλμας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η επίσκεψη αποτελεί μια απτή απόδειξη των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στην Κύπρο και την Αρμενία και πως η λειτουργία Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρμενία είναι το επιστέγασμα και η επιβεβαίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο ΥΠΑΜ δήλωσε πως η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις στρατιωτικού προσωπικού, κοινές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις καθώς και συνεργασία στον τομέα των αμυντικών προμηθειών. Πρόσθεσε πως “μέσα από τις πιο πάνω δράσεις έχει ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοκατανόηση”. 

Ανέφερε επίσης πως η συνεργασία είναι άριστη ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυσή της, όπως η επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας στην αμυντική τεχνολογία και η συνεργασία μεταξύ των ακαδημιών άμυνας και ασφάλειας.

Ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε επίσης στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στη στήριξη της Αρμενίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο αφορά το Κυπριακό και την στήριξη της Κύπρου στην εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Ενημέρωσε επίσης τον Αρμένιο ομόλογο του για την αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκία και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, δήλωσε στήριξη στις προσπάθειες της Αρμενίας για σύναψη στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως η Αρμενία εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: Δένδιας στην Αρμενία | Συμμετοχή στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This