Εορτή της Αγίας Ειρήνης – Η Προστάτιδα της Αστυνομίας Κύπρου – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 11/05/2024 at 17:40

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου, στο αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου, η επίσημη τελετή για τη γιορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Φ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης κ. Μάριος Χαρτσιώτης, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών και Πυροσβεστών, που βρίσκεται στο προαύλιο του Αρχηγείου Αστυνομίας και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, έγινε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αστυνομικών και πυροσβεστών, ενώ αναγνώστηκε και Προσκλητήριο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αστυνομικών και Πυροσβεστών.

Η Αστυνομία Κύπρου αναφέρει πως η 5η Μαΐου, είναι για όλους τους πιστούς και ειδικά για τα μέλη της Αστυνομίας, ημέρα γιορτής και άντλησης δύναμης από το παράδειγμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου. Για την Αστυνομία είναι μια ιδιαίτερη ημέρα με υψηλούς συμβολισμούς, που σχετίζονται με την ουσία της αποστολής της και την ιστορική της παράδοση. Συμβολίζει την πίστη, τη γενναιότητα, το θάρρος και τις πιο βαθιές αξίες που διαπνέουν την πρωταρχική αποστολή της για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη. Επίσης, η 5η Μαΐου κάθε χρόνο, είναι ημέρα μνήμης και τιμής προς τους αγνοούμενους και πεσόντες αστυνομικούς που υπηρέτησαν την Πατρίδα και τη Δημοκρατία, στις κρίσιμες στιγμές των δικοινοτικών ταραχών του ‘63-‘64 και των τραγικών γεγονότων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και προς τους αστυνομικούς και πυροσβέστες, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καθήκοντος, εν καιρώ ειρήνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι φετινοί εορτασμοί λαμβάνουν και έναν άλλο συμβολισμό, μιας και συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Ήταν και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας, το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, όπως φυσικά και διαχρονικά και σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του τόπου μας, κατά τις οποίες η Αστυνομία Κύπρου και τα μέλη της δήλωσαν δυναμικά το παρών τους, με μεγάλο το κόστος της θυσίας και της προσφοράς τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τιμούμε όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αγωνίστηκαν για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, της υπόστασης και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, τραυματίστηκαν, υπέφεραν εν ώρα καθήκοντος. Μαζί τους τιμούμε και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα όσων ακόμα τα ονόματα, δύο στην περίπτωση της Αστυνομίας Κύπρου, που, δυστυχώς, βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, δίνει την πρέπουσα σημασία, εργαζόμενη συντονισμένα και σταθερά για τη στελέχωση, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση και γενικά την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που η κοινωνία αναμένει από μάς: μία ασφαλή χώρα για μια ασφαλή κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Επίσημη παρουσίαση των 3 νέων σκαφών – Φωτογραφίες και Βίντεο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This