Ελλάδα | Τη Διακήρυξη των Αθηνών υιοθέτησαν οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου
Defence Redefined
Published on 22/08/2023 at 13:08

Στο Μέγαρο Μαξίμου στράφηκαν τα φώτα, για το άτυπο δείπνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Παρουσία – υπό άκρα μυστικότητα – του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά όχι και του Έντι Ράμα, του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ως ένα “μήνυμα” για το θέμα του Φρέντι Μπελέρι.

Το παρόν έδωσαν ακόμα: ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Dimitar Kovacevski, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία επαναχάραξη συνόρων με χρήση στρατιωτικής βίας.

Στο επίκεντρο του άτυπου δείπνου, η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την “Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης”.

Με την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Tη Διακήρυξη των Αθηνών υιοθέτησαν οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο, το οποίο οργάνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής | Στην ατζέντα Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία και “διευρυμένη κοινότητα”

Στη Διακήρυξη αναφέρονται:

  1. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των κοινών αρχών, της ενότητας και του κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Οι νόμοι και οι αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας για τόσο καιρό έχουν παραβιαστεί και γινόμαστε μάρτυρες εκ νέου της εκδήλωσης των καταστροφικών επιπτώσεων του ρεβιζιονισμού.
  2. Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
  3. Στις συζητήσεις μας στην Αθήνα σήμερα, εκφράσαμε την υποστήριξη και την εκτίμηση για τις ένθερμες προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy για τον καθορισμό των αρχών για την ειρήνη σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στη Φόρμουλα Ειρήνης του. Χαιρετίσαμε επίσης τις προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να προωθήσει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.
  4. Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων και καταστροφή υποδομών και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

  1. Πριν από είκοσι χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σήμερα αυτή η δήλωση παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
  2. Τονίσαμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, γεωγραφικά γειτονικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό αυτές οι περιοχές να ενστερνιστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
  3. Σήμερα στην Αθήνα συζητήσαμε τον δρόμο προς τα εμπρός, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα της Ευρώπης. Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να θέσουμε ως στόχο την ολοκλήρωση του οράματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. 

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια ανανεωμένη και εστιασμένη εκ νέου διαδικασία διεύρυνσης που να είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς συντομεύσεις προς τις καθορισμένες συνθήκες. Εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τη Μολδαβία να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή τους διαδικασία μόλις ολοκληρώσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

  1. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε έναν τολμηρό και φιλόδοξο τελικό στόχο που θα χρησιμεύσει ως οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: Europol | Εξάρθρωση βαλκανικού καρτέλ με 37 συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This