Ελλάδα | Συμμετοχή σε δύο έργα του EDA για τον τομέα του αέρα
Defence Redefined
Published on 06/03/2024 at 09:55

Η Ελλάδα έγινε επίσημο μέλος του προγράμματος C-27J Spartan Cooperation του Ευρωπαϊκού οργανισμού Άμυνας (EDA).

Από τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα είναι μέρος των προσπαθειών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των στόλων τακτικών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών C-27J των συμμετεχόντων κρατών μελών. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με αεροσκάφος στην επερχόμενη άσκηση European Spartan Exercise 2024. Η Ελλάδα είναι επίσης πλέον μέρος της Πρωτοβουλίας Πολυμερούς Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αεροπορικών Μεταφορών του EDA ως το 19ο συμμετέχον μέλος.

Έκτο μέλος του προγράμματος συνεργασίας C-27J Sparta

Το πρόγραμμα C-27J, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2020, εστιάζει σε τομείς όπως η βελτίωση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση, η επιχειρησιακή εναρμόνιση και η αυξημένη διαθεσιμότητα του στόλου μέσω βελτιστοποιημένων λύσεων εφοδιαστικής. Συγκεντρώνοντας τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τώρα και την Ελλάδα, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανταλλαγή δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, για την επίτευξη κοινών στόχων, αποφεύγοντας παράλληλα τις διπλές προσπάθειες.

Η ένταξη της Ελλάδας επισημοποιήθηκε με «Δήλωση Προσχώρησης» που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της χώρας στο συνεταιριστικό εγχείρημα. Η άσκηση European Spartan Exercise 2024, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή αεροσκάφους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024. Θα βασίζεται στο ιστορικό των εκδόσεων 2023 και 2022, που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: EDA | Η συνάντηση για το EU Climate Security and Defence Training Platform στην Κύπρο

Η Ελλάδα εντάσσεται στην Πολυμερή Πρωτοβουλία Εκπαίδευσης και Ασκήσεων Αερομεταφορών

Συνεχίζοντας την τάση των συνεργατικών ευρωπαϊκών προσπαθειών στον εναέριο τομέα, η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα με την ένταξή της στο Τεχνικό Διακανονισμό (Technical Arrangement – ΤΑ) για την Εκπαίδευση και τις Ασκήσεις Πολυμερών Αερομεταφορών (Multilateral Air Transport Training and Exercises Initiative). Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, στοχεύει στον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των ευκαιριών κατάρτισης και άσκησης μεταξύ των κρατών μελών του EDA.

Η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού Τεχνικού Διακανονισμού προέκυψε από την αναγνώριση της επαχθούς διαδικασίας που συνεπάγεται η σύνταξη μεμονωμένων συμφωνιών για κάθε εκδήλωση εκπαίδευσης και άσκησης. Από την έναρξή της, ο κοινός Τεχνικό Διακανονισμό έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη, με 18 κράτη μέλη ήδη να συμμετέχουν. Αυτά είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Την ένταξη της Ελλάδας στον κοινό Τεχνικό Διακανονισμό ως 19ου μέλους της, υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την ενεργό συμμετοχή της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ορόσημο για την προώθηση της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της διαλειτουργικότητας σε όλη την Ευρώπη.

Ο ευρύτερος ρόλος του EDA

Ο EDA υποστηρίζει τα 27 κράτη μέλη του στη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Λειτουργώντας ως αρωγός και διευκολυντής για τα Υπουργεία Άμυνας που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα δυνατοτήτων, ο Οργανισμός έχει γίνει ο κόμβος για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία με τεχνογνωσία και δίκτυα που του επιτρέπουν σε όλο το φάσμα των αμυντικών δυνατοτήτων.

Διαβάστε επίσης: ALOCAS | Το έργο του EDA για πλατφόρμες επόμενης γενιάς με υλικά χαμηλής παρατήρησης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This