Ελλάδα – Ουκρανία | Αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας
Defence Redefined
Published on 22/08/2023 at 11:51

Μετά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε τα βασικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες με την ελληνική αντιπροσωπεία.

Η Ελλάδα θα παρέχει εκπαίδευση σε Ουκρανούς πιλότους στον χειρισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία πρόκειται να παραλάβει το Κίεβο από την Ολλανδία και τη Δανία στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση και του οπλοστασίου της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η βάση που έχει σημειωθεί είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να είναι πολύμηνη.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Αθήνα ετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτική βοήθειας για το Κίεβο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει. Όπως σε κάθε διμερή επαφή, οι Ουκρανοί περιέγραψαν έναν κατάλογο αιτημάτων για ενίσχυση με στρατιωτικό υλικό που η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτό, με δεδομένο ότι πρόκειται για εξοπλισμό που είναι ουσιώδης για την ελληνική άμυνα. 

Πλην όμως, η Ελλάδα συζητά την παραχώρηση στοκαρισμένου στρατιωτικού υλικού με τις λεπτομέρειες για το νέο πακέτο ενίσχυσης της Ουκρανίας να είναι αντικείμενο συζητήσεων ανώτερων αξιωματικών των δύο επιτελείων.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ουκρανίας και Ελλάδας στην Αθήνα – Ευχαριστίες προς την Ελλάδα και προσδοκίες για μελλοντική στήριξη

Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Ουκρανία στη διασφάλιση του νέου διαδρόμου της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, έγραψε ο Ζελένσκι. Με δεδομένες τις εξελίξεις στο σκέλος της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη χρήση των στενών της Μαύρης Θάλασσας, η Ελλάδα παρακολουθεί τις διεργασίες. 

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις δηλώσεις του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει χαρακτηριστικά διεθνούς κόμβου, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώθηκε στην περιοχή. 

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, συνεπώς, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε έναν ανασχεδιασμό της ρότας των εξαγωγών σιτηρών, με δεδομένο μάλιστα ότι σχεδόν τα μισά πλοία που συμμετέχουν στις μεταφορές αυτών των φορτίων είναι ελληνόκτητα. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Οι εξελίξεις στο θέατρο των επιχειρήσεων – Θέληση για ενεργή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης από Ελλάδα

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η Ελλάδα να αναλάβει την ανάκτηση της Οδησσού. Ακόμα, μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της Διακήρυξης της G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας, Ουκρανία και Ελλάδα θα προχωρήσουν σε διμερείς συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας. 

Είναι σαφές το ενδιαφέρον της Ελλάδας να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, με όχημα και τη μεγάλη εμπειρία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει παρουσία αιώνων στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας με ελληνική πρωτοβουλία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τέλος, η Ουκρανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ φέτος και ευχαριστεί την Ελλάδα που την υποστήριξε στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ με τη σημερινή υπογραφή της δήλωσης για την υποστήριξη της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της, καταλήγει ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι Ουκρανοί εκτιμούν την αταλάντευτη προσήλωση της στο πλευρό τους και το γεγονός ότι η στήριξη υπήρξε εξ αρχής ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους, τόσο για το θέμα του πολέμου, όσο και για την προοπτική συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η Ελλάδα και άλλες 19 χώρες στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This