Ελβετία | Ένταξη στη γερμανική πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative
Defence Redefined
Published on 12/04/2024 at 17:38

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στην Ελβετία ενέκρινε την Τετάρτη τη συμμετοχή της χώρας στην ομπρέλα αεράμυνας European Sky Shield Initiative, σχεδιασμένη για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας σε όλη την Ευρώπη.

Η European Sky Shield Initiative (ESSI) ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και αφορά την κοινή προμήθεια ίδιου τύπου πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.

Διαβάστε επίσης: Αυστρία | Προμήθεια οκτώ συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T

Η Ελβετία είχε δηλώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στην γερμανική πρωτοβουλία ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μη μελών του ΝΑΤΟ, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Φινλανδίας. Η Ελλάδα προσχώρησε στο πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2024.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση του κόστους για τις χώρες συντονίζοντας την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας με το πυραυλικό σύστημα IRIS-T, ενώ στοχεύει επίσης να επιτρέψει τη συνεργασία στην εκπαίδευση, τη συντήρηση και την επιμελητεία.

Ακόμη και μετά την υπογραφή της προσχώρησης ως μέλος, η Ελβετία παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει πού και σε ποιο βαθμό σχεδιάζει να συμμετάσχει στο ESSI και ποια συστήματα άμυνας εδάφους-αέρος σκοπεύει να αποκτήσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η ουδέτερη Ελβετία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους γείτονές της μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 για να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία επιτρέποντας την επανεξαγωγή οπλισμών ελβετικής κατασκευής.

Διαβάστε επίσης: European Sky Shield Initiative | Δανία και Σουηδία τα νέα μέλη της γερμανικής πρωτοβουλίας για την αντιαεροπορική άμυνα

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This