Είναι αναμφίλεκτα σημαντική η επιτυχία των Ουκρανικών Δυνάμεων σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποία μετά από μία αιφνιδιαστική…
*Ανδρέας Πογιατζή
Στον εν εξελίξη πόλεμο στην Ουκρανία είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται ανά διαστήματα διάφορα οπλικά συστήματα ενώ υπάρχει και διαρκή αξιολόγηση των υφιστάμενων μέσων.
Ωστόσο ένα σχετικά απλό σύστημα εδραιώθηκε στο πεδίο των μαχών και αυτό αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης σε όλα τα στρατιωτικά επιτελεία. Το σύστημα αυτό δεν είναι άλλο από τα μικρά πολυκόπτερα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) ή κατά την καθομιλουμένη των drones.
Σε όλες τις νέες καινοτομίες, σημαντική παράμετρος αποτελεί το κόστος του πλήγματος. Ναι μεν κατευθυνόμενοι πύραυλοι και τα βλήματα, κυριαρχούν στα πεδία των μαχών, με την αποτελεσματικότητα τους, να μην αμφισβητείται, ωστόσο, όπως πολλές φορές επισημάναμε, τα κόστη αυτών των πυρομαχικών, είναι δυσβάσταχτα και δεν “επιτρέπονται” τα λάθη.
Πόσο κοστίζει όμως, ένα πολυκόπτερο drone, το οποίο με μια εύστοχη ρίψη μιας αντιαρματικής χειροβομβίδας, ή με την πρόσκρουση του, μπορεί να καταστρέψει ένα πανάκριβο άρμα μάχης; Σε σύγκριση με το κόστος του στόχου (π.χ ένα άρμα μάχης ή ένα πυροβόλο) αυτό δεν κοστίζει παρά ένα κλάσμα της αξίας του.
#Ukraine: In Staromaiorske, #Donetsk Oblast, the Ukrainian "Omega" unit destroyed a Russian T-80BVM tank using FPV loitering munitions, with the ammunition inside eventually catching fire. pic.twitter.com/dbqRgf0Cfq
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) June 12, 2023
Βίντεο: Τετρακόπτερο drone, το οποίο φέρει αντιαρματική χειροβομβίδα RKG-3M, καταστρέφει άρμα μάχης Τ-80BVM.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά όπλα, τα drones επιτρέπουν στους χρήστες να εκτελούν τα καθήκοντά τους, από τον εντοπισμό εχθρικών θέσεων και εξοπλισμού, μέχρι το χτύπημα στόχων, ενώ παραμένουν σε μεγαλύτερη απόσταση από τα εχθρικά πυρά.
Η κατηγορία των FPV drones
Την εμφάνιση τους στο πεδίο της Ουκρανίας, έκαναν εδώ και αρκετούς μήνες τα FPV (First Person View) drones, τα οποία καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις. Πρόκειται για συσκευές “μιας χρήσης” ελεγχόμενες μέσω ειδικών γυαλιών (FPV goggles) με τη δυνατότητα να κατευθύνονται προς εχθρικούς στόχους και να τους πλήττουν.
Ukrainian "bees" at work
An FPV drone operator using a kit with extended antennas.
📹https://t.co/2TsIdj1XCU pic.twitter.com/KWI8ccz0qs— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) June 15, 2023
Βίντεο: Ουκρανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια χρήσης FPV drone
Οι συγκεκριμένες συσκευές, έχουν συνήθως εμβέλεια μέχρι τα 5 χιλιόμετρα και μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 1-3 κιλά. Οι Ουκρανοί χρήστες τους, τα εξοπλίζουν κυρίως με αντιαρματικές χειροβομβίδες RKG-3M.
Η ταχύτητα που αναπτύσει η συσκευή μπορεί να φτάσει τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ το κόστος τους, σύμφωνα με τις δημόσιες αναφορές που γίνονται για την αγορά τους, φτάνει στα 800 δολάρια έκαστο. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των drones είναι η μεγάλη τους επιτάχυνση (π.χ 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτ. για ορισμένα μοντέλα) και το γεγονός ότι ο χειριστής βλέπει ότι και η κάμερα του drone μπροστά στα μάτια του έχοντας καλύτερη αντίληψη της περιοχής πτήσεως.
Σύμφωνα με μια κατασκευάστρια εταιρεία, την Escadrone, η οποία ανέπτυξε το Drone Pegasus, αυτή μπορεί να παράγει μηνιαίως 1000 drones.
Μικρό τετρακόπτερο, αγωνιστικό drone, με χειροβομβίδα RKG-3M
Η διαδικασία, απογείωσης της συσκευής, σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή, διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Ο χειριστής ελέγχει και τοποθετεί τα γυαλιά FPV (First Person View) που είναι απαραίτητα για τον χειρισμό του drone υψηλής ταχύτητας, Pegasus. Η συσκευή είναι όμοια με ένα αγωνιστικό drone (όρος στο πεδίο του αερομοντελισμού), μικρότερη, αλλά πιο ισχυρή από το Mavic και είναι κατασκευασμένη για μια απλή, γρήγορη, μονόδρομη αποστολή.
Ακολούθως ο χρήστης, ρυθμίζει την κεραία επικοινωνίας, συνδέοντάς τη με το σετ ελέγχου του drone και με τα γυαλιά FPV.
Ο χρήστης, θα κατευθύνει το drone, προς τις συντεταγμένες των στόχων, που παρέχονται από ομάδες ανιχνευτών. Η πτήση της συσκευής, γίνεται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (κάποιες δεκάδες μέτρα πάνω από την γη), εκεί όπου το drone είναι λιγότερο πιθανό να γίνει αντιληπτό, αν και ο ήχος του προδίδει την παρουσία του, λίγα μέτρα μακριά από τον στόχο.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Escadrone, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποστολή του Pegasus, χρειάστηκε 13 λεπτά για να φτάσει στο στόχο. Κατά τα τελευταία μέτρα της προσέγγισης στον στόχο, η εικόνα τρεμοπαίζει και ακολούθως το σήμα διακόπτεται. Αυτό σημαίνει ότι το πυρομαχικό που φέρει η συσκευή, εκράγηκε ή σπανιότερα βλήθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφεί. Ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα εκτίμησης της ζημιάς στον στόχο του, εκτός και αν η επίθεση παρακολουθείται από άλλο drone.
A Russian BMP-3 with additional armor at least damaged by an FPV drone. pic.twitter.com/VBvODmYUHV
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) June 9, 2023
Πολυκόπτερα Drones ρίψης πυρομαχικών
Πρόκειται για μια καινοτομία, η οποία εμφανίστηκε από το 2014, στην Ουκρανία, στην γραμμή αντιπαράταξης στο Ντονμπάς, ωστόσο τελειοποιηθηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής το 2022.
An abandoned Russian T-72B3 tank with improvised Kontakt-1 ERA bricks below the Kontakt-5 was destroyed by a Ukrainian RGD-5 grenade dropped by a UAV. https://t.co/cuqF5c2dqu pic.twitter.com/5o18rBuwCh
— Rob Lee (@RALee85) February 20, 2023
Τα εμπορικά drones, που χρησιμοποιούνται για ρίψη πυρομαχικών κατά εχθρικών στόχων, δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές. Η μόνη τροποποίηση, υπήρξε η επινόηση ενός τρόπου που θα επέτρεπε την ρίψη πυρομαχικών από drones.
Έτσι οι χρήστες ανέπτυξαν μια έξυπνη λύση συνδέοντας έναν 3D-εκτυπωμένο φορέα άφεσης σε ένα κοινό ηλεκτρικό μοτέρ. Στον φορέα (σφιγκτήρα) τοποθετήθηκε το πυρομαχικό, και το ηλεκτρονικό μοτέρ, το οποίο τον ενεργοποιεί (ανοίγει), όταν ο χρήστης επιθυμεί την ρίψη του πυρομαχικού στον στόχο.
Τροποποιημένο DJI Mavic 3, με μηχανισμό άφεσης για ρίψη πυρομαχικών ©️AFP
Οι χρήστες στο πεδίο της Ουκρανίας, τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Ουκρανοί, έχουν τελειοποιήσει την τεχνική της ρίψης των πυρομαχικών από εμπορικά drones, σε βαθμό που μπορούν να ρίξουν μια χειροβομβίδα μέσα σε μια ανοικτή καταπακτή, ενός άρματος μάχης, προκαλώντας του σοβαρές ζημιές, μέχρι και την καταστροφή, αν έρθει σε αντίδραση με τα πυρομαχικά του.
#Ukraine: A Ukrainian soldier demonstrating a modified commercial off-the-shelf DJI Mavic 3 drone adapted to drop two air delivered improvised munitions – here based on American M430A1 HEDP 40x53mm grenades.
Various modified COTS drones are widely used by Ukrainian forces. pic.twitter.com/R3Nae86h9k
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) July 27, 2022
Από τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως δημοσιεύονται μόνο τα επιτυχημένα χτυπήματα. Οι τύποι των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται, διαφέρουν ανάλογα με το φορτίο που μπορεί να κουβαλήσει η συσκευή, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η αποστολή του. Συνήθως χρησιμοποιούνται βομβίδες Vog-17 30×29 χιλ., χειροβομβίδες RGD-5, χειροβομβίδες F-1 ή χειροβομβίδες DM-51.
Αξίζει να αναφερθεί, η μονάδα “A” των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας (SBU), χρησιμοποιεί μεγάλα, πολυκόπτερα, τα οποία μεταφέρουν αριθμό βλημάτων όλμων 60 και 80 χιλιοστών ομοίως με το πολυκόπτερο Atlas 8 της ελληνικής Altus LSA το οποίο η DEFENCE ReDEFiNED είχε την ευκαιρία να δει από κοντά στην DEFEA.
Полювання на фронті у розпалі: спецпідрозділ «Білий вовк» ЦСО «А» СБУ за ніч знищив 14 цілей противника
Список ворожих втрат поповнили:
▪️ 7 танків
▪️ 2 гаубиці «Д-30»
▪️ МТ-12 «Рапіра»
▪️ ворожий розрахунок ПТРК
▪️ автомобільна техніка
▪️ близько 10 окупантів pic.twitter.com/eMVU5xq1jQ— СБ України (@ServiceSsu) June 15, 2023
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | ALTUS LSA – Εντυπωσιακή παρουσία με το εναέριο “πυροβολικό” ATLAS 8 και σταθμό ελέγχου Drones
Πολυκόπτερα Drone αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων
Δεν πρόκειται για κάποια νέα καινοτομία, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανεδειξε την σημαντικότητα των συγκεκριμένων συστημάτων σε ρόλο εντοπισμού στόχων, προσδιορισμό της θέσης του στόχου, προσαρμογής των πυρών πυροβολικού και εκτίμηση των αποτελεσμάτων των πυρών.
Εικόνα χτυπήματος πυροβολικού, μέσα από το χειριστήριο drone DJI
Τα drones αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων – Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR), αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στο οπλοστάσιο του Πυροβολικού, για μεγαλύτερη ευστοχία και αποτελεσματικότητα. Η τροποποίηση των εμπορικών drone, για να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα, μπορεί να γίνει με συνδιαστικούς τρόπους.
Στο παράδειγμα της Ουκρανίας, μικρές ομάδες εθελοντών αποτελούμενες από στρατιωτικούς και έμπειρους χειριστές drone, ενσωμάτωσαν σε αυτές τις συσκευές, θερμικές κάμερες και καταδείκτες με αποστασιόμετρα laser, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιχειρούν κοντά στο μέτωπο, εντοπίζοντας στόχους, μεταβιβάζοντας τους στο πυροβολικό.
Τα Drones αυτά χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, επίσημα σε επίπεδο μονάδας Πεζικού, αλλά και σε επίπεδο Πυροβολαρχίας, ωστόσο υπάρχουν αποδείξεις για την χρήση τους ακόμη και σε μικρότερους σχηματισμούς.
Οι συσκευές με τις δυνατότητες ISTAR, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές συλλογής πληροφοριών του εχθρού, εντοπισμό και κατάδειξη στόχων. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι επίγειες μονάδες, απαιτούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις επερχόμενες εχθρικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα, τον αριθμό, τους εξοπλισμούς αλλά και την ταχύτητα την οποία προσεγγίζουν. Η συλλογή τέτοιων πληροφοριών από drones είναι πιο αποτελεσματική και δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών.
Joint work of UAV "Orlan-10" and MLRS "Tornado-G". #NMIXX #แบนลาซาด้า #Chelsea #ThisLoveTaylorVersion #Azovstal pic.twitter.com/Hibtu9w2Yn
— Yorla (@Yorlakh) May 7, 2022
Η Εθνική Φρουρά στην εποχή των Drones
Η Εθνική Φρουρά πέραν των ΜΕΑ σταθερής πτέρυγας Aerostar, της ισραηλινής Aeronautics δεν διαθέτει ακόμα μικρά πολυκόπτερα drones για χρήση στο τακτικό επίπεδο μονάδων πέραν των όποιων μεμονωμένων αγορών ίσως έγιναν σε ελάχιστες μονάδες. Και λέμε δεν διαθέτει ακόμα διότι για αυτό υπήρξε η ανάγκη ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και γνωρίζουμε ότι έγιναν και σχετικές παρουσιάσεις σε επίπεδο Υπουργείου Άμυνας και Εθνικής Φρουράς από διάφορες εταιρείες.
Εξ όσων γνωρίζουμε επίσης, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, μελετά τις ικανότητες αυτών των συσκευών και εκφράζει την επιθυμία να έχουν στη διάθεση τους, τις δυνατότητες τους, διότι αποδείχθηκε ότι πρόκειται για πολλαπλασιαστή ισχύος, όχι μόνο για το Πυροβολικό αλλά και το Πεζικό.
Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος
Στο εγγύς μέλλον αναμένεται η ενίσχυση με μερικά drones ως μερος του προγράμματος επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ισραηλινή Elbit όμως αυτό δεν θα αφορά όλες τις μονάδες οι οποίες κατά την άποψη του γράφοντα θα πρέπει να διαθέτουν δυνατότητες τουλάχιστον επιτήρησης με drones ακόμα και επίπεδο λόχου.
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Παρουσία της κυπριακής Swarmly με combat proven UAVs και οπλισμένο USV
Γνωρίζουμε ήδη τουλάχιστον τρεις εταιρείες και οργανισμούς στην Κύπρο, οι οποίοι ανέπτυξαν μη επανδρωμένα συστήματα σταθερής πτέρυγας ή πολυκόπτερα με ικανοποιητικές δυνατότητες, με σχεδόν όλα τα μέρη τους να είναι κυπριακής κατασκευής. Στην πρόσφατη DEFEA μάλιστα πέραν των ξένων εταιρειών υπήρχαν και ελληνικές αλλά και κυπριακές εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν τα επιτεύγματα τους στο τομέα αυτό με ολοκληρωμένα συστήματα.
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η κυπριακή CyRIC παρουσιάζει για 1η φορά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα
Πέραν των νέων αγορών σε ολοκληρωμένα συστήματα σημειώνεται ακόμα ότι όλες οι τροποποιήσεις για “οπλοποίηση” των εμπορικών drone, που έχουμε περιγράψει πιο πάνω, μπορούν να γίνουν εγχώρια, μπορούν ακόμα να γίνουν και από θιασώτες ιδιώτες και οπαδούς αυτών των συσκευών. Οι μηχανισμοί άφεσης φορτίου θα μπορούσαν να παραχθούν από οργανισμούς και εταιρείες στην Κύπρο σχετικά εύκολα με χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών κάτι το οποίο αποτελεί πλέον ώριμη τεχνολογία για υλικά όπως το πλαστικό.
Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, να ανοίξει επιτέλους ουσιαστική συζήτηση για τα drones, τα οποία όπως επαναλαμβάνουμε, μπορούν να παραχθούν εγχώρια και με χαμηλό κόστος. Αν απλά παραμείνουμε θεατές και όχι κοινωνοί των εξελίξεων δεν θα υπάρχει δικαιολογία ότι “δεν ξέραμε δεν ακούσαμε δεν μας είπαν” σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε..
Διαβάστε επίσης: Κυπριακά UAS | Και όμως γίνεται σοβαρή δουλειά από το Ινστιτούτο Κύπρου – Φωτογραφίες & VIDEO
*Δημοσιογράφος – Αναλυτής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΨΗ | “Ας αφυπνιστούμε στο Κυπριακό”
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο…
Η Ελλάδα ως Μη Μόνιμο Μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και… το Κυπριακό | Άποψη
Σε μυστική ψηφοφορία, οι εκλεγμένες χώρες εξασφάλισαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων των κρατών μελών που είναι…
Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ CD Multimedia και Strategy International στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Η εταιρεία C.D Multimedia Services και η εταιρεία Strategy International Ltd υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding)…
MORPHEUS | Η CELLOCK παρουσιάζει κινητή μονάδα παραγωγής drones με τρισδιάστατους εκτυπωτές στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Η κυπριακή εταιρεία CELLOCK, συμμετείχε δυναμικά για ακόμα μια χρονιά στο διεθνές συνέδριο άμυνας και ασφάλειας, BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024…
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τίμησε τους προστάτες της Άγιους Τρεις Παίδες εν Καμίνω
Μέλη της Πυροσβεστικής μετέφεραν την εικόνα των Αγίων μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, μπροστά από παράταξη…
Ρωσία | Σύλληψη υπόπτου από το Ουζμπεκιστάν για την δολοφονία του Αντιστράτηγου Κιρίλοφ
H Ρωσία έχει συλλάβει πολίτη του Ουζμπεκιστάν, για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν πως τοποθέτησε τη βόμβα που σκότωσε τον αντιστράτηγο…
Επίσκεψη Δένδια στο Κατάρ – Συζήτηση για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας…
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024 I Η EXCALIBUR ARMY παρουσιάζει το πυροβόλο DITA 155 χιλ
Η εταιρεία EXCALIBUR ARMY συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου «BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024» και παρουσίασε…