ΔΠΔ | Η Συρία να σταματήσει το πρόγραμμα βασανιστηρίων
Defence Redefined
Published on 17/11/2023 at 09:47

Η Συρία πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα βασανιστηρίων που, σύμφωνα με ερευνητές, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 2011, που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ – ICC).  

Οι δικαστές καλούν τη Δαμασκό να λάβει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να αποτρέψει πράξεις βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Επίσης, να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση οποιωνδήποτε αποδεικτικών στοιχείων, που σχετίζονται με βασανιστήρια.

Πρόκειται για την εκδίκαση της πρώτης διεθνούς υπόθεσης για τον βάναυσο εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Ο Καναδάς και η Ολλανδία είχαν ζητήσει από το ΔΠΔ να διατάξει επειγόντως τη διακοπή των βασανιστηρίων στις συριακές φυλακές, υποστηρίζοντας ότι κάθε μέρα μετράει για όσους βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση.

Τα θύματα υποφέρουν αδιανόητο σωματικό και ψυχικό πόνο και ταλαιπωρία ως αποτέλεσμα πράξεων βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της απεχθούς μεταχείρισης στην κράτηση και της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο, προστίθεται στην κατάθεση.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει, ή θεωρούνται νεκροί, ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων, πρόσθεσαν οι δύο χώρες, επικαλούμενες έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η απόφαση έρχεται μια μέρα, αφότου η Γαλλία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για επιθέσεις με χημικά το 2013.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Εκπαίδευση μονάδων από τον γαλλικό στρατό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This