ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διαφωνία για το φράγμα του Νείλου | Το Σουδάν, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες
Defence Redefined
Published on 28/10/2020 at 14:44

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας του Σουδάν της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, μετά από την μεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης, για το αμφιλεγόμενο φράγμα του Νείλου. Το φράγμα το οποίο θα κοστίσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το οποίο προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη.

Η Αιθιοπία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποκινεί τον «πόλεμο» για το έργο Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) αφού την Παρασκευή μίλησε εναντίον του φράγματος και είπε ότι η Αίγυπτος ενδέχεται να το καταστρέψει.

Ο υπουργός Εξωτερικών Gedu Andargachew κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Michael Raynor για να διευκρινίσει τις τελευταίες δηλώσεις του Trump για την λεπτή, μακροχρόνια διαμάχη για τα ύδατα του Νείλου μεταξύ της Αιθιοπίας και των γειτόνων της, Αιγύπτου και Σουδάν.

Σχετικά με το ζήτημα, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι: «Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση επειδή η Αίγυπτος δεν θα μπορεί να ζήσει έτσι… Θα καταλήξουν να ανατινάξουν το φράγμα.»

Η Αίγυπτος εξαρτάται από το Νείλο για το 97% περίπου της άρδευσης και του πόσιμου νερού της  ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη της

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι αναστέλλουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής τους βοήθειας για την Αιθιοπία, επικαλούμενοι την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες και τη «μονομερή απόφαση» της, να αρχίσει να γεμίζει το φράγμα.

Με πληροφορίες από: Reuters / AFP

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος και η Αιθιοπία σε πορεία σύγκρουσης για το νερό

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This