ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αίγυπτος και η Αιθιοπία σε πορεία σύγκρουσης για το νερό
Defence Redefined
Published on 18/06/2020 at 12:45

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας “Vzglyad”, ο πόλεμος μεταξύ της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, αν όχι σήμερα, σε μελλοντικό χρόνο, είναι αναπόφευκτος. 

Σύμφωνα με τον συντάκτη Yevgeny Krotikov, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας επαναλήφθηκαν την Κυριακή 14/06, για ένα σύνολο θεμάτων που σχετίζονται με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού σταθμού στον Νείλο. 

«Οι Αιθίοπες χτίζουν στον Μπλε Νείλο, τον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Αφρικής, ξεπερνώντας τον σταθμό υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Sayano Shushenskaya», ανέφερε στο δημοσίευμα ο Ρώσος συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι η Αιθιοπία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική.

Ο Γαλάζιος Νείλος είναι η κύρια αρτηρία που τροφοδοτεί το Μεγάλο Νείλο και η κατασκευή του φράγματος θα οδηγήσει σε σοβαρή αποσύνθεση στα νερά της κοιλάδας, όπου ζει έως και το 90% του αιγυπτιακού πληθυσμού. Ο Μπλε Νείλος ενώνεται με τον Λευκό Νείλο στο Σουδάν και στη συνέχεια  ρέει στην Αίγυπτο.

Ο Νείλος είναι η μόνη πηγή νερού για την Αίγυπτο, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 100 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το παρατηριο της Μέσης Ανατολής “al Monitor”, οι Αιγύπτιοι ανησυχούν ότι το φράγμα, θα μειώσει δραματικά τη ροή του νερού στη χώρα τους. Για την Αιθιοπία, ωστόσο, το φράγμα είναι ζωτικής σημασίας, αφού μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Αφρική και το θεμέλιο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Πέρυσι, μια ανοιχτή σύγκρουση (μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου) αποφεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο Σότσι. Την Τετάρτη 17/06, η Αίγυπτος κάλεσε την Αιθιοπία να μην προβεί σε μονομερή δράση όσον αφορά την πλήρωση του φράγματος έως ότου επιτευχθεί τριμερής συμφωνία.

Μια ολοκληρωτική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ πιθανή. Για την Αιθιοπία και τις γειτονικές της χώρες το τεράστιο υδροηλεκτρικο φράγμα θα τους προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ για την Αίγυπτο θα είναι μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Η μείωση 1 δισεκατομμυρίου κιλολίτρων που θα υποστεί ο Νείλος από το φράγμα της Αιθιοπίας, θα καταστρέψει 200.000 εκτάρια γεωργικής γης, και μισό εκατομμύριο αγρότες και κτηνοτρόφοι θα χάσουν την δουλειά τους. 

Το Σουδάν στέκεται στο πλευρό της Αιθιοπίας, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Αιγύπτο. Κατά το πέρασμα των χρόνων πολλοί Αιγύπτιοι ηγέτες απείλησαν πως θα επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν το νερό του Νείλου, εντούτοις ο χρόνος τελειώνει και οι εξελίξεις τρέχουν καθώς οι τρεις χώρες είχαν συμφωνήσει στην εξεύρεση λύσεως μέχρι τις αρχές του 2020.    

Διαβάστε επίσης:

Τζιχαντιστές στη Νιγηρία σκότωσαν σχεδόν 70 ανθρώπους

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This