Δημοκρατία της Τσεχίας | Προμήθεια 48 πυραύλων I-Derby ER από το Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 27/10/2023 at 17:39

Η τσεχική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει 48 πυραύλους εδάφους-αέρος I-Derby ER της Rafael από το Ισραήλ δαπανώντας 120 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πύραυλοι δύνανται να αντιμετωπίσουν drones, ελικόπτερα, αεροπλάνα, και πυραύλους σε βεληνεκές έως 80 χλμ και σε υψόμετρο 20 χλμ, ενώ ενσωματώνουν ανιχνευτή με ενεργό ραντάρ (active BVR). Οι πύραυλοι I-Derby θα συμπληρώσουν τέσσερις συστοιχίες συστημάτων αεράμυνας μικρής προς μεγάλης εμβέλειας SPYDER (Surface-to-air PYthon και DERby), που κατασκευάζονται από τη Rafael, τις οποίες η Πράγα θα λάβει βάσει σύμβασης του 2021 αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Αυτά, όντας επί του παρόντος υπό παραγγελία, θα παραδοθούν κατά προσέγγιση  το 2025-2026. Κάθε συστοιχία αποτελείται από 3x Μεσαίας Εμβέλειας (Medium Range – MR) και 1x Μικρής Εμβέλειας (Short Range – SR) φορητών μονάδων πυρός (Mobile Firing Units – MFU), 2x μονάδες Διοίκησης και Ελέγχου (Command and Control units – CCU), ένα όχημα ραντάρ (EL/M-2084 MMR) και ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων (multi-service vehicle – MSV).

Διαβάστε επίσης: “SPYDER” | Πολυστρωματική Αεράμυνα από την Rafael Advanced Defense Systems

Χάρη στην επίμαχη προμήθεια, το τσεχικό σύστημα αεράμυνας SPYDER MR μπορεί να μετατραπεί στην έκδοση Μακράς Εμβέλειας (Long Range – LR) δίνοντάς του εμβέλεια αναχαίτισης 80 χλμ από τα 60 χλμ του SPYDER Medium Range (MR). Με την τελευταία αναβάθμιση, το SPYDER διαθέτει και δυνατότητες έναντι τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (Counter-TBM – Tactical Ballistic Missile).

Η σύμβαση για τους πυραύλους αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η Τσεχική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως απαιτεί το ΝΑΤΟ, από το 2024, ενώ τον Σεπτέμβριο υπέγραψε συμφωνία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Διαβάστε επίσης: Τσεχία | Οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This