Γκαμπόν | Στρατιωτικό πραξικόπημα και κλειστά τα σύνορα
Defence Redefined
Published on 30/08/2023 at 13:30

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε σήμερα Τετάρτη στην εθνική τηλεόραση και δήλωσε ότι κατέλαβε την εξουσία λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας των πρόσφατων γενικών εκλογών και ότι εκπροσωπεί όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Γκαμπόν.

Σύμφωνα με το Reuters, έβαλαν τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανακοινώνοντας πως καταλαμβάνουν την εξουσία, λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές.

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας διαταγής, τόνισε μέλος της ομάδας των αξιωματικών διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος της “Επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών”, όπως αυτοαποκαλείται η στρατιωτική χούντα εν μέσω σφοδρών πυρών στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή (CGE), έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%. 

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος. Η ομάδα του Bongo απέρριψε τους ισχυρισμούς του Οντό Οσά για εκλογικές παρατυπίες.

Οι εκλογές έγιναν εν μέσω φόβων για αναταραχές με τον Μπογκό να προσπαθεί να παρατείνει την 56χρονη εξουσία της οικογένειάς του, και την αντιπολίτευση να πιέζει για αλλαγές, στο πλούσιο σε πετρέλαιο, αλλά φτωχό κεντροαφρικανικό κράτος.

Η έλλειψη διεθνών παρατηρητών, η αναστολή ορισμένων ξένων εκπομπών και η απόφαση των αρχών να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Φιντάν | Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση για τα σιτηρά εκτός από την αρχική συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This