Γερμανία | Ο καγκελάριος Σολτς παρουσίασε την πρώτη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Defence Redefined
Published on 14/06/2023 at 18:30

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παρουσίασε την πρώτη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Η Γερμανία για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπονεί επίσημη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας. Το κείμενο έκτασης 76 σελίδων έχει δημοσιοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα και αναμένεται να δημοσιευτεί η αγγλική μετάφραση.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Η Bundeswehr δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα σε πολεμική επίθεση

Αφορμή για τον καταρτισμό εθνικής στρατηγικής ασφάλειας είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου έφερε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας, έφερε στο προσκήνιο ελλείψεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς και το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία και την προστασία κρίσιμων υποδομών που έγινε πιο έντονη μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream 2.

Βασική ιδέα είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της Γερμανίας, εκτός από τη στρατιωτική απειλή, και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πιθανές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και η κλιματική αλλαγή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκαλεί αυτό μια πολιτική ολοκληρωμένης ασφάλειας στη στρατηγική.

Η στρατηγική ασφαλείας βλέπει τη «σημερινή Ρωσία» ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή για το άμεσο μέλλον. Αναφέρεται πως το ΝΑΤΟ συμμαχία είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ελευθερία των μελών της συμμαχίας. Η Κίνα παρουσιάζεται ως εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. 

Στην εθνική στρατηγική περιλαμβάνεται και η αύξηση των αμυντικών δαπανών και ο ρόλος των εξαγωγών οπλικών συστημάτων σε εταίρους. Αναφέρεται επίσης πως η Γερμανία θα ενισχύσει τον ρόλο της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως διαμετακομιστικός κόμβος με την ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών, ώστε να συμβάλει στη συλλογική αποτροπή της Ευρώπης. Τονίζεται πως ο στρατός της χώρας παραμένει ο εγγυητής της Γερμανικής αποτροπής και άμυνας.

Η στρατηγική επίσης στοχεύει μεταξύ άλλων στην αύξηση της ανθεκτικότητας της χώρας σε μεγάλες καταστροφές, με την δημιουργία κατάλληλων υποδομών και αποθεμάτων.

Εκκρεμεί επίσης το ζήτημα καταρτισμού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για ζητήματα αρμοδιότητας μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | “Παγώνει” το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω υψηλού πληθωρισμού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This