Γερμανία | “Παγώνει” το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω υψηλού πληθωρισμού
Defence Redefined
Published on 24/10/2022 at 10:00

Ο υψηλός πληθωρισμός “ψαλιδίζει” το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας και της πολιτικής, αναφέρει πως πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, πιθανότατα θα ακυρωθούν, ενώ άλλα θα περικοπούν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την προειδοποίηση του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου πως το πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, ύψους 200 δισ. που σχεδίαζε η γερμανική κυβέρνηση, προκαλεί τριγμούς στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Όλαφ Σολτς, σε μια ομιλία που είχε χαρακτηριστεί ιστορική, είχε εξαγγείλει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας με ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους 100 δισ. για το 2022.

Τα προγράμματα που φαίνεται να “παγώνουν” αφορούν:

  • την κορβέτα K130
  • την απόκτηση νέων Eurofighters
  • το πρόγραμμα για νέες φρεγάτες
  • τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Howitzers που παραγγέλθηκαν, προς αντικατάσταση εκείνων που εστάλησαν στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt,  “ώριμη” θεωρείται η αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και του βαρέως μεταφορικού ελικοπτέρου Chinook.

Όπως ανέφερε στην Handelsblatt,, ο δρόμος για τα F-35 είναι χωρίς γυρισμό, καθώς το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι απαραίτητο στην Γερμανική Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την προστασία από πυρηνική απειλή. 

Επιπλέον, έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά του αεροσκάφους από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Ωστόσο, ο προγραμματισμένος αριθμός των 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35 τελεί υπό εξέταση.

Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος έγινε στη βάση της ισοτιμίας 1,1 του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, ισοτιμία η οποία εντωμεταξύ έχει ανατραπεί, καθώς το ισχυρό δολάριο κάνει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ πιο ακριβές.

Επίσης φαίνεται να μειώνεται δραστικά ο αριθμός των νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης πεζικού Puma IFV (Infantry Fighting Vehicle), για το οποίο προϋπολογίστηκαν φέτος 304 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό το κονδύλι βαίνει μειούμενο εβδομάδα την εβδομάδα.

Οι περικοπές βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας. Για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες της Bundeswehr, χρειάζονται 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ένας διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο στην έκθεσή του για το προσχέδιο του οικονομικού προϋπολογισμού, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε και το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για εξοπλισμούς συνολική δαπάνη ξεπέρασε το δημοσιονομικό πλαίσιο των 100 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Πρόθεση για αγορά αεροσκαφών F-35

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This