Γαλλία | Παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων στο στρατού του Λιβάνου
Defence Redefined
Published on 09/11/2023 at 18:08

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα “L’Orient Le Jour”, αποκάλυψε ότι η Γαλλία θα στείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα στον στρατό του Λιβάνου, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί σωστά τις περιπολίες του στη χώρα, σε συνεργασία με τις δυνάμεις UNIFIL του ΟΗΕ.

Έπειτα από επίσκεψή του στη χώρα, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του λιβανέζικου εθνικού στρατού, ώστε να μπορεί να συντονιστεί σωστά με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην, υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Θα επεκταθεί η συνεργασία τους με στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως για την μεταφορά των στρατιωτών με προστασία από τεθωρακισμένα, κάτι το οποίο είναι βασικό για να διατηρηθούν οι περιπολίες, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα θα παραδοθούν σύντομα στον λιβανέζικο στρατό.

Η στήριξη προς τον λιβανέζικο στρατό είναι μακροπρόθεσμη, όποιες κι αν είναι οι παρούσες δυσκολίες, υπογράμμισε ο Λεκορνί. Το Παρίσι θα παραδώσει επίσης φάρμακα, ενώ θεσπίζει και ένα κοινό πρόγραμμα για την μελλοντική αγορά ιατρικών προμηθειών σε λογικές τιμές για τον λιβανέζικο στρατό, είπε.

Η Γαλλία έχει επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ιστορική της σχέση με τον Λίβανο για να επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, αλλά η βία έχει κορυφωθεί. Περίπου 700 Γάλλοι στρατιώτες υπηρετούν στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία ιδρύθηκε το 1978 μετά την έκρηξη της βίας στο σύνορο Ισραήλ – Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική μουσουλμανική ένοπλη οργάνωση, την οποία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, έχει τεράστια ισχύ στον Λίβανο, η οικονομία του οποίου καταρρέει και η κρατική μηχανή του λειτουργεί οριακά. 

Λιβανέζοι ηγέτες φοβούνται ότι οι συγκρούσεις Χεζμπολάχ – Ισραήλ πιθανόν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Λίβανος | Πολιτικό χάος μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την αποχώρηση του Προέδρου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This