Αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Γλεντζές | Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της μάχης του Κοτζά Καγιά
Defence Redefined
Published on 29/06/2023 at 17:47

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 ο Αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Γλεντζές. Η κηδείας του θα τελεστεί το Σάββατο, 1η Ιουλίου 2023, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Έλος Σπάρτης. Στην κηδεία θα παραστεί και επταμελής αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ανάρτηση του αναφέρει: “Οι Ειδικές Δυνάμεις πενθούν τον Λάκωνα Στρατηγό Ηλία Γλεντζέ. Οι ήρωες ζουν μέσα μας, έχουν κατακτήσει την καρδιά μας και από ψηλά δίνουν δύναμη. Η Ελλάδα σε ευχαριστεί, η Κύπρος δεν ξεχνά. Οι πατημασιές σου στο Κοτζά Καγιά δεν θα σβήσουν ποτέ! Είναι εκεί & περιμένουν. Καλό Παράδεισο Στρατηγέ!”.

Ο Ηλίας Γλεντζές υπηρετούσε ως Υπολοχαγός, διοικητής του 13 Λόχου Κρούσεως της 31ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο, τον μαύρο Ιούλη του 1974. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, Μάκη Οικονομίδη, το σούρουπο της 20ης Ιουλίου 1974 αφού είχε αρχίσει η τουρκικής εισβολή, η 31η Μοίρα Καταδρομών ξεκινά για μια από τις πιο παράτολμες αποστολές, την κατάληψη του στρατοπέδου των τούρκων καταδρομέων – αλεξιπτωτιστών στο ύψωμα Κοτζά Καγιά του Πενταδακτύλου. 

Ο 13ος Λόχος Κρούσεως ξεκινά την πορεία και στη διαδρομή σταματά για να προσκυνήσει το εικόνισμα του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο δρόμο τους, καθώς ο διοικητής του Λόχου Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές έχει και την ονομαστική του εορτή στις 20 Ιουλίου.

Οι καταδρομείς πραγματοποίησαν διείσδυση από απροσπέλαστα σημεία που δεν θα περίμεναν οι τούρκοι και πέρασαν το δάσος της Αγύρτας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις τουρκικές περιπόλους. Φτάνοντας στο στρατόπεδο, πρώτος ο Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές πέρασε το πέτρινο τοίχος και έπεσε πάνω στον σκοπό, τον οποίο και γάζωσε επί τόπου. Οι καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς εισήλθαν αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των επίλεκτων μαχητών του Αττίλα. 

Το Κοτζά Καγιά κατελήφθη σε μία επιχείρηση που θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες ανορθόδοξες επιχειρήσεις της εποχής. Ο Ηλίας Γλεντζές άφησε τη σφραγίδα του στην ιστορία για όσα πρόσφερε ηρωικά το 1974. Όσοι τον γνώρισαν αναφέρουν πως παρέμεινε μέχρι τέλους ένας αξιωματικός πρότυπο. Ο Ελληνισμός της Κύπρου και της Ελλάδας αποτίει φόρο τιμής στον ηρωικό αξιωματικό των Καταδρομών. 

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Ηλία Γλεντζέ θα είναι όταν οι καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς πατήσουν ξανά τα ιερά χώματα του Πενταδακτύλου και η γαλανόλευκη θα κυματίζει περήφανη στο φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Διαβάστε στο παρακάτω την αναλυτικη΄αφήγηση για τη μάχη του Κοτζά Καγιά.

Διαβάστε επίσης: H Μάχη του Κοτζά Καγιά | Η μαρτυρία του Μάκη Οικονομίδη – “Μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις στο κόσμο” – Φωτογραφίες & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This