Ανταρσία Wagner | Συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ Πριγκόζιν – Πούτιν
Defence Redefined
Published on 25/06/2023 at 08:23

Όλα δείχνουν ότι έληξε η 24ωρη ανταρσία της ομάδας Wagner, μετά τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Πούτιν με τον Πριγκόζιν πείθοντάς τον να σταματήσει την προέλαση προς τη Μόσχα. 

Σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Βλαντιμίρ Πούτιν συνιστά η ανταρσία της Wagner, αποτελώντας μάλιστα ένα ακόμη μάθημα για τον Ρώσο πρόεδρο, την ώρα που η Μόσχα βρέθηκε αντιμέτωπη με απρόβλεπτες διαστάσεις θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη, μετά την απόφαση του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης, Γεγβκένι Πριγκόζιν, να στραφεί ενάντια στη ρωσική ηγεσία όσον αφορά τους χειρισμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται καθοριστική για το εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Γεγβκένι Πριγκόζιν μετέβη στη Λευκορωσία με τις κατηγορίες εναντίον του και των δυνάμεων της Wagner να αποσύρονται από τις ρωσικές Αρχές για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν διήρκεσαν όλη την ημέρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας. Ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης συμφώνησε με όσα του είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και έβαλε τέλος στις μετακινήσεις των στρατευμάτων του εντός της Ρωσίας.

Όπως αναφέρθηκε, ο Λουκασένκο ενεργώντας σε συμφωνία με τον Πούτιν, μίλησε στον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. Παράλληλα, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στο τραπέζι έπεσε και μάλιστα επήλθε και συμφωνία που εγγυάται την ασφάλεια των μαχητών της Wagner.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα στρατεύματα της Wagner άρχισαν να εγκαταλείπουν το Ροστόφ-ον-Ντον. Συγκεκριμένα, τέσσερα φορτηγά έχουν αποχωρήσει, ενώ για την ώρα, άρματα και άλλος βαρύς εξοπλισμός παραμένουν στην πόλη.

Διαβάστε επίσης: Wagner εναντίον Υπουργείου Άμυνας | Βρισιές και κατηγορίες κατά του Σοϊγκού και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Μπαχμούτ

Λίγο αργότερα σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ακούγεται να δηλώνει πως για να αποφευχθεί η αιματοχυσία επιστρέφουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες τους. Επίσης, ο ίδιος είπε ότι ξεκίνησαν για μία πορεία ειρήνης στις 23 Ιουνίου και σε αυτό το διάστημα δεν έχουν χύσει ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών του ταξιδεύοντας μέσα σε μια μέρα και φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν συνέχισε λέγοντας ότι τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα. Επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία από τις δύο πλευρές, γυρίζουν τις φάλαγγες τους και επιστρέφουν στην αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά την ανακοίνωση Πριγκόζιν πως αποχωρούν οι δυνάμεις της Wagner και επιστρέφουν στις βάσεις τους, η Μόσχα συνεχίζει τα προληπτικά μέτρα οχύρωσης. Την ίδια στιγμή ο Ντιμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως στις 26 Ιουνίου θα παραμείνουν όλα κλειστά στη ρωσική πρωτεύουσα, για λόγους ασφαλείας. 

Παράλληλα, αυτό που διαρρέει τις τελευταίες ώρες είναι πως ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση των δυνάμεων του Πριγκόζιν, αποφασίστηκαν σαρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να διαπραγματεύτηκε μέσω Λουκασένκο για να ξηλωθεί ο Σοϊγκού ώστε να σταματήσει την προέλαση προς τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν είχε επιτεθεί σφόδρα στον υπουργό Σοϊγκού και τους “ηλικιωμένους”, που κατά τη γνώμη του δεν προστάτευσαν τους Ρώσους στρατιώτες και τους δικούς του μισθοφόρους.

Με πληροφορίες από: Euronews, CNN 

Διαβάστε επίσης: Εμφύλιος στη Ρωσία: Το χρονικό της διαμάχης, ο δρόμος για την Μόσχα και η Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This