Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Ιαπωνίας – Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΑ με τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορική Υποστήριξης της Ιαπωνίας
Defence Redefined
Published on 19/11/2024 at 12:52

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον Commander of the Air Support Command της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Lieutenant General Τakehiro Morita, συνοδευόμενο από τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Nemoto Takaaki.

Το ΓΕΑ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ενταθεί προηγηθεί και άλλες συναντήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών ενώ βρίσκεται εν εξελίξει το ζήτημα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Τον Μάρτιο του 2023, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τον τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, Νακαγιάμα Γιασουνόρι (Nakayama Yasunori), όπου κατά την συνάντηση τους υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ιαπωνίας και η βούληση ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Αντηλλάγησαν, επίσης, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απόψεις για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως ενισχυθεί η διμερής σχέση στην Άμυνα και την Ασφάλεια αλλά και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Επίσης, συμφωνήθηκε διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας. 

Συμφωνήθηκε επίσης συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας, μεταξύ αυτών η κυβερνοασφάλεια, ο πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τονίστηκε επίσης η αμοιβαία αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού και η ανάγκη σεβασμού της UNCLOS.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Εμβάθυνση συνεργασίας με την Ιαπωνία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This