Ελλάδα | Εμβάθυνση συνεργασίας με την Ιαπωνία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας
Defence Redefined
Published on 23/03/2023 at 09:45

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Νακαγιάμα Γιασουνόρι (Nakayama Yasunori).

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ιαπωνίας και η βούληση ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Αντηλλάγησαν, επίσης, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απόψεις για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως ενισχυθεί η διμερής σχέση στην Άμυνα και την Ασφάλεια αλλά και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Επίσης, συμφωνήθηκε διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας. 

Συμφωνήθηκε επίσης συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας, μεταξύ αυτών η κυβερνοασφάλεια, ο πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τονίστηκε επίσης η αμοιβαία αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού και η ανάγκη σεβασμού της UNCLOS.

Με πληροφορίες από: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ελληνική Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ισραήλ για την εισαγωγή εξοπλισμών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This