Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό | Παρθενική χρήση για τους πυραύλους SM-3
Defence Redefined
Published on 17/04/2024 at 10:56

Σε μια ιστορική πρώτη, τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέπτυξαν αντιπυραυλικούς αναχαιτιστές Standard Missile-3 (SM-3) σε μάχη, αναχαιτίζοντας επιτυχώς ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν ισραηλινούς στόχους.

Το Σαββατοκύριακο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφερε ότι 350 ιρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροχήματα εκτοξεύτηκαν ενάντια του Ισραήλ, μεταφέροντας συνολικό ωφέλιμο φορτίο 60 τόνων εκρηκτικών. Μεταξύ αυτών ήταν περίπου 120 βαλλιστικοί πύραυλοι, 30 πύραυλοι πλεύσης και 170 drones.

Οι IDF δήλωσαν ότι το 99 % των απειλών αναχαιτίστηκαν, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να αντιπροσωπεύει ένα βασικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Σύμφωνα με τις αναφορές, το USS Carney και το USS Arleigh Burke κατέρριψαν συλλογικά τουλάχιστον τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους: το USS Carney αναχαίτισε συγκεκριμένα τρεις πυραύλους ενώ το USS Arleigh Burke αναχαίτισε έναν.

Αυτά τα αντιτορπιλικά, εξοπλισμένα με το ραντάρ SPY-1D και τους αναχαιτιστές SM-3, επέδειξαν την δυνατότητά τους να ανιχνεύουν και να εξαλείφουν βαλλιστικές απειλές πριν προλάβουν να φτάσουν στους επιδιωκόμενους στόχους τους.

Η ανάπτυξη των αναχαιτιστών SM-3 δείχνει ότι το Ιράν πιθανότατα χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς με βεληνεκές έως και 1.800 μίλια. Παρόλο που οι αναχαιτιστές SM-3 αποτελούν κρίσιμο στοιχείο του δικτύου αντι-βαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ από το 2004, αυτό σηματοδότησε την εναρκτήρια χρήση τους σε ένα πραγματικό σενάριο μάχης.

Οι αναχαιτιστές SM-3 έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανάπτυξή τους στη μάχη σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην τεχνολογία πυραυλικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Παράδοση νέας γενιάς ψηφιακών συστημάτων IFF για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

RIM-161 Standard Missile 3 τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Μάζα: 1,5 τόνοι
  • Μήκος: 6,55 μέτρα
  • Διάμετρος: 34,3 εκ για βλήματα Block I / 53,3 εκ για Block II
  • Άνοιγμα φτερών: 1,57 μέτρα
  • Πολεμική κεφαλή: Ελαφρού βάρους εξω-ατμοσφαιρικό βλήμα (Lightweight Exo-Atmospheric Projectile – LEAP) 
  • Επιχειρησιακό εύρος: Block IA/B: 900 – 1200 χλμ / Block IIA: 1.200 χλμ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 3 χλμ/δευτ (8,8 Mach) Block IA/B / 4,5 χλμ/δευτ (13,2 Mach) Block ΙΙ

Λειτουργία και απόδοση

Το ραντάρ AN/SPY-1 του πλοίου ανιχνεύει τον εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο και το οπλικό σύστημα Aegis υπολογίζει μια λύση με βάσει τα βαλλιστικά δεδομένα για τον στόχο. Ο προωθητής πυραύλων στερεού καυσίμου Aerojet MK 72 εκτοξεύει το SM-3 από το σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης Mark 41 του πλοίου (VLS).

Στη συνέχεια, ο πύραυλος δημιουργεί επικοινωνία με το πλοίο εκτόξευσης. Μόλις καεί το καύσιμο του προωθητής, αποσπάται και ο κινητήρας πυραύλων διπλής ώθησης στερεού καυσίμου Aerojet MK 104 (dual thrust rocket motor – DTRM) αναλαμβάνει την πρόωση μέσω της ατμόσφαιρας. Ο πύραυλος συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες καθοδήγησης στο μέσο της πορείας από το πλοίο εκτόξευσης και υποβοηθείται από δεδομένα GPS.

Ο κινητήρας πυραύλων τρίτου σταδίου (third-stage rocket motor – TSRM) με στερεά καύσιμα ATK MK 136 εκτοξεύεται αφού τελειώσει το δεύτερο στάδιο και ωθεί το βλήμα έξω από την ατμόσφαιρα (αν χρειάζεται). Το TSRM εκτοξεύεται με παλμούς και παρέχει πρόωση στο SM-3 μέχρι 30 δευτερόλεπτα για να αναχαιτίσει.

Σε εκείνο το σημείο το τρίτο στάδιο διαχωρίζεται και η κινητική κεφαλή ελαφρού εξω-ατμοσφαιρικού βλήματος (LEAP) αρχίζει να αναζητά τον στόχο χρησιμοποιώντας δεδομένα κατάδειξης από το πλοίο εκτόξευσης.

Το σύστημα εκτροπής και ελέγχου στάσης με δυνατότητα Aerojet (Aerojet throttleable divert and attitude control system – TDACS) επιτρέπει στην πολεμική κεφαλή να ελίσσεται στην τελική φάση της εμπλοκής. Οι αισθητήρες της κινητικής κεφαλής αναγνωρίζουν τον στόχο, προσπαθούν να αναγνωρίσουν το πιο θανατηφόρο μέρος του στόχου και κατευθύνονται σε αυτό το σημείο. Εάν η κινητική κεφαλή αναχαιτίσει τον στόχο, παρέχει 130 megajoules κινητικής ενέργειας στο σημείο της πρόσκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό | Δοκιμή οπλικού συστήματος μικροκυμάτων έναντι drones στη θάλασσα το 2026

Με πληροφορίες από: USNI news

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This