Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό | Δοκιμή οπλικού συστήματος μικροκυμάτων έναντι drones στη θάλασσα το 2026
Defence Redefined
Published on 03/04/2024 at 19:30

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πρωτότυπο σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος (high-powered microwave – HPM) σε ένα από τα πολεμικά του πλοία, εντός του 2026.

Το σύστημα θα προέρχεται από το έργο Project METEOR του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο αναπτύσσει ένα πρωτότυπο οπλικό σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας που η υπηρεσία σχεδιάζει να ενσωματώσει στα πολεμικά σκάφη το 2026.

Το METEOR θα παρέχει δυνατότητα προσβολής με χαμηλό κόστος ανά βολή, σημαντικό βεληνεκές, σύντομο χρονικό διάστημα ανταπόκρισης έναντι πολλαπλών στόχων, διττή δυνατότητα εξαπάτησης (decoys) και αδρανοποίησης.

Αυτό το σύστημα θα είναι το πρώτο σύστημα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ένας τύπος οπλικού συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας που ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία εξερευνούν για να αντιμετωπίσουν φθηνά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό, το πρωτότυπο METEOR θα χρησιμοποιήσει διαφορετικό μηχανισμό προσβολής για να αδρανοποιήσει στόχους. Αντί για μια εστιασμένη δέσμη φωτός, τα συστήματα HPM χρησιμοποιούν ενέργεια μικροκυμάτων για να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέσα στους στόχους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι χρήσιμος κατά αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων (Anti-Ship Ballistic Missiles – ASBM), -όπως αυτοί που εκτόξευσε η Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας-.

Διαβάστε επίσης: BAE Systems | Παράδοση νέας γενιάς ψηφιακών συστημάτων IFF για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

Το Ναυτικό έχει ένα έργο HPM με παρόμοια ονομασία, αλλά ξεχωριστά χρηματοδοτούμενο, με τίτλο METEOR που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ζητήματος ASBM στον Ειρηνικό.

Τα συστήματα HPM θα έχουν επίσης χρησιμότητα σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Ινδικός Ωκεανός, όπου οι Χούτι έχουν εκτοξεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και πυραύλους πλεύσης κατά πλοίων σε πλοία για να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Το επόμενο έτος, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών λειτουργικότητας σε διάφορα υποσυστήματα που έχουν ωριμάσει στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων πριν τα ενσωματώσει σε αυτό που αποκαλεί High Power Microwave Test Bed.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Πολεμικό Ναυτικό θα αρχίσει επίσης να εφαρμόζει σχεδιαστικές αλλαγές στο πρωτότυπο υλικό για να το προετοιμάσει για ενσωμάτωση σε πλοίο. Αυτό θα περιλαμβάνει μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, οι οποίες πραγματοποιούνται για την εύρεση μιας κατάλληλης θέσης (π.χ στην κορυφή του ιστού του σκάφους) όπου το σύστημα δεν θα παρεμβαίνει αρνητικά στους αισθητήρες του πλοίου ή σε άλλα συστήματα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δοκιμών, το Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινήσει τις υπαίθριες δοκιμές του πρωτότυπου συστήματος εναντίον υποκατάστατων στόχων στη θαλάσσια περιοχή Point Mugu.

Διαβάστε επίσης: Epirus | Παρουσίαση του συστήματος C-UAS Leonidas στην AUSA 2023

*Φωτογραφία: US Navy

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This