Αμερικανικός Στρατός | Ακύρωση του προγράμματος ελικοπτέρων FARA
Defence Redefined
Published on 18/02/2024 at 17:46

Ο στρατός των ΗΠΑ (US Army) ανέστειλε την ανάπτυξη του πολυαναμενόμενου Μελλοντικού Αεροσκάφους Αναγνώρισης και Επίθεσης (Future Attack Reconnaissance Aircraft – FARA).

Η υπηρεσία πήρε την απόφαση παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξοδέψει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε έναν επιπλέον προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βιωσιμότητα του προγράμματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η αλλαγή των προτεραιοτήτων είναι ο κύριος λόγος για την ακύρωση του προγράμματος, καθώς η υπηρεσία θα επιλέξει να επενδύσει περισσότερα σε υπάρχουσες εναέριες πλατφόρμες περιστρεφόμενης πτέρυγας και νέα μη επανδρωμένα συστήματα.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση του στρατού, η ακύρωση του προγράμματος FARA είναι μία από τις πιο σημαντικές της τελευταίας δεκαετίας, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι κάποτε χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία προτεραιότητα εκσυγχρονισμού. Το πρόγραμμα FARA, που ξεκίνησε το 2018, προοριζόταν να παράγει ένα οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο για να αντικαταστήσει το ελικόπτερο OH-58 Kiowa Warrior.

Πριν από την ακύρωση, ο στρατός είχε ξεκινήσει αρκετές προσπάθειες που χρονολογούνται από το 2004 για έναν οπλισμένο ελικόπτερο αναγνώρισης που θα μπορούσε να καλύψει τις απαιτητικές απαιτήσεις του πεδίου μάχης. Το πρώτο πρόγραμμα, το Comanche, τερματίστηκε παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία ξόδεψε 9 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο πρωτότυπα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα “Armed Reconnaissance Helicopter” ακυρώθηκε επίσης λόγω καθυστερήσεων στα χρονοδιαγράμματα και εκτίναξης του κόστους.

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε δύο πρωτότυπα για το πρόγραμμα FARA: το Raider X που αναπτύχθηκε από τη Sikorsky-Lockheed Martin, και το 360 Invictus που αναπτύχθηκε από την Bell Textron.

Πέρυσι, οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες δήλωσαν ότι οι προτάσεις τους ήταν ήδη ολοκληρωμένες πάνω από 90%.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | SB>1 Defiant – Ξεπέρασε σε ταχύτητα το θρυλικό Black Hawk με 205 κόμβους-VIDEOS

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This