Ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Defence Redefined
Published on 20/07/2024 at 12:05

Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής που έσπειρε στο νησί τον θάνατο και την καταστροφή. 

Ο κυπριακός λαός καταδικάζει σήμερα και για πάντα, το έγκλημα και τιμά τους πεσόντες.   

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού στις 5:30 το πρωί, την ώρα που η Τουρκία το 1974 εισέβαλε στην Κύπρο παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Την πρώτη αυτή φάση του προσχεδιασμένου εγκλήματος ακολούθησε και δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974 με την Τουρκία να ολοκληρώνει το έγκλημα της κατά της Κύπρου και του λαού της.

Σήμερα, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Χριστοδουλίδης συνοδευόμενος από Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, παρέστη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, αρχικά, στις 7:45 για τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και ακολούθως, στις 8.00,  στον ίδιο χώρο, σε επίσημη δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους

Στις 9:00, παρουσία του Προέδρου, έχει προγραμματιστεί Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Μελών της Ιεράς Συνόδου, στο Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Με ένα σύντομο βίντεο που περιλαμβάνει σκηνές από την τουρκική εισβολή του 1974 και το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν θύμισε το πρωί η Κυπριακή Δημοκρατία το έγκλημα του Αττίλα. Συνοδευόταν από ένα μήνυμα γραμμένο στα Ελληνικά, τα τούρκικα και τα αγγλικά, τρεις μόνο λέξεις: «Φτάνει. Yeter. Enough».

Φτάνει. Yeter. Enough

Το βίντεο ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως επίσης οι πρεσβείες και τα θεσμικά όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής.

Στην Κύπρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Γεώργιος Γεωργαντάς.

Στην αντιπροσωπεία μετέχει, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Όχι στην εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τερματισμό της κατοχής

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…». 

Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης σημειώνεται ακόμη: «Στην 50ή επέτειο της “Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. Αύριο περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

«Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης: Επέκταση της τουρκικής κατοχής – Απροστάτευτοι οι γεωργοί – Δηλώσεις κοινοτάρχη Αυλώνας στο Sigma

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This