Συρία | Όχι στην εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τερματισμό της κατοχής
Defence Redefined
Published on 15/01/2023 at 10:25

Η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στην Συρία για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση Δαμασκού – Άγκυρας, δήλωσε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Δεν μπορούν να συζητούν για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής, ανέφερε μετά την συνάντησή του με το ιρανό ομόλογό του στην Δαμασκό.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την διάρκεια του 12ετούς πολέμου στην Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του Άσαντ, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι μία συνάντηση ανάμεσα στον Άσαντ και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να μνημονεύσει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία.

Ο Άσαντ δήλωσε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασιστούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρου που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Πηγή: Naftemporiki

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Δικαστήριο αναστέλλει το μνημόνιο με την Τουρκία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων – Απαντητική ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This