Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού…

Την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα, anti-drone, αναπτύσσει η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.
Η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες ενώ, ταυτόχρονα, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.
Τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δήμας, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.
Έτσι, ανέπτυξε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσε αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσει την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.
Όπως σημειώνει ο κ. Δήμας: “Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι και η εθνική άμυνα \ ασφάλεια. Η ομάδα του ΕΚΕΤΑ, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη επιστημονική λύση, που αποτελεί την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone και βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα. Σήμερα, παρατηρούμε την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης: Κβαντική πληροφορική και κρυπτογραφία | Το κλειδί για την επίτευξη ανθεκτικότητας, τεχνολογικής κυριαρχίας και ηγεσίας
Η Ελλάδα με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο πεδίο. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, να συνδέσουμε δηλαδή πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα”.
Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης / Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.
Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας δήλωσε ότι “η ανάπτυξη του προηγμένου αυτού συστήματος ανίχνευσης πολλαπλών απειλών drones από το ΕΚΕΤΑ, έχει διττή σημασία: τόσο διότι είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται στο Ερευνητικό μας Κέντρο, όσο και γιατί προάγει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προ όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας, εν προκειμένω, καίριες λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας της πολιτείας και των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην τελική φάση βελτιστοποίησής του και ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στην εμπορική του αξιοποίηση”.
Τέλος, ο ερευνητή Βαθμίδας Β΄ του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνος Βότης σημειώνει σε δήλωσή του: “Πλέον μέσω μεθόδων βαθιάς μάθησης (Deep Learning) είναι εφικτή η ανάπτυξη μηχανισμών ακριβείας για την ανίχνευση απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια κρίσιμων υποδομών”.
Διαβάστε επίσης: «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2020» | Άσκηση αντιμετώπισης Κυβερνοπολέμου με συμμετοχή Λόχου Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΦ και Εθνικού CSIRT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕΚΠΥ | Αναγκαία η στρατηγική των επόμενων πέντε ετών για Ελληνική αμυντική βιομηχανία
Οι θέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ενόψει και των ανακοινώσεων για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων…
Εθνική Φρουρά | Προετοιμασία ενόψει της Έναρξης της Αντιπυρικής Περιόδου
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 στο πλαίσιο ανάληψης του έργου της διαχείρισης των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης από την…
Τα άγνωστα αρχεία μιας επετείου ή Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Η Σερβική Πολεμική Αεροπορία απέναντι στην επιχείρηση ‘Allied Force’ του ΝΑΤΟ το 1999
Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 στη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο καμπής…
Ουκρανία | Σε υπηρεσία το Long Neptune με εμβέλεια 1.000 χλμ
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία ο πύραυλος πλεύσης…
Τμήμα Δασών | Ενίσχυση του Στόλου με Νέα Εξειδικευμένα Πυροσβεστικά Οχήματα της HOUTRIS
Ο στόλος του Τμήματος Δασών ενισχύεται με είκοσι πέντε νέα πυροσβεστικά οχήματα, ενόψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο – Ανησυχίες για κλιμάκωση
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε στόχους στον νότιο Λίβανο, εγείρουν την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή…
Συζητήσεις για ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας με την Βουλγαρία – Συνάντηση Αρχηγών ΓΕΣ – Φωτογραφίες
Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού…
F-47 | Μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς από την Boeing ανακοίνωσε ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως η Αμερική θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς, F-47…