ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2020» | Άσκηση αντιμετώπισης Κυβερνοπολέμου με συμμετοχή Λόχου Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΦ και Εθνικού CSIRT
Defence Redefined
Published on 10/10/2020 at 17:44

Στις 2 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η Διακλαδική, Διακρατική και Διακυβερνητική άσκηση «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2020», όπου διεξήχθη στο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής Κυβερνοπολέμου.

Τη διεύθυνση είχε η Διοίκηση Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ) και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 100 ομάδες από Στρατηγεία Στρατιωτικών Σχηματισμών, φορείς του ευρύτερου Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλο τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ| “State of the art” σύστημα ασφαλείας σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς από την Krypto

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν ως ομάδα: Προσωπικό και Έφεδροι του 51 Λόχου Κυβερνοάμυνας (ΛΚΥΒ), υπηρεσίες του Δημοσίου, Ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα καθώς και αναλυτές του Εθνικού CSIRT (Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων) και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Η άσκηση περιελάμβανε εντοπισμό και αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης, που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Τα επεισόδια κάλυψαν πλειάδα αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ανάλυση ιομορφικού λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση πειστηρίων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα Η/Υ, δρομολογητών, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και εντοπισμό/ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.

“Πανόπτης-2018” © ΓΕΕΘΑ

H άσκηση “ΠΑΝΟΠΤΗΣ” διοργανώνεται από το 2010 και σε αυτή συμμετέχουν περισσότερα από 200 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τον Ακαδημαϊκό Τομέα και τα Ερευνητικά Κέντρα, το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα. 

Σημειώνεται ότι η Εθνική Φρουρά συμμετέχει στην άσκηση “ΠΑΝΟΠΤΗΣ” από το 2018 μετά την συγκρότηση του Λόχου Κυβερνοάμυνας της Διοίκησης Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας (ΔΕΠΚΥΒ) του ΓΕΕΦ.

“Πανόπτης-2018” – ΓΕΕΦ ©ΓΕΕΦ

 

Η αποστολή του Λόχου Κυβερνοάμυνας είναι η παροχή ασφάλειας των διαβαθμισμένων και αδιαβάθμητων δικτύων και πληροφοριών εντός της Εθνικής Φρουράς, η αποτροπή ενδεχόμενων επιθέσεων για υποβάθμιση της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων και η ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση επιθέσεων και παραβιάσεων της ασφάλειας των στρατιωτικών δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων. Η στελέχωση του υπόψη Λόχου γίνεται με εξειδικευμένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ). 

Με πληροφορίες από: www.csirt.cy, www.geetha.mil.gr, www.philenews.com

*Εικόνα τίτλου από αρχείο © US Army Cyber Command

Διαβάστε επίσης: 

Κυβερνοεπίθεση σε ΚΥΠΕ | Τι αναφέρει η Αρχή Ψηφιακής Ασφαλείας και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This