Υπογραφή Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ 2022
Defence Redefined
Published on 11/03/2022 at 18:49

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στο Ισραήλ κατά την οποία υπέγραψε μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ για το 2022.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, έτυχε επίσημης υποδοχής από τον ομόλογό του, στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου των IDF, όπου πραγματοποιήθηκε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Αρχηγών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες ενημερώσεις σχετικά με τις προκλήσεις ασφαλείας στρατηγικού επιπέδου της ΕΦ και των IDF.

Κατά τη συνάντηση των δύο Αρχηγών, αρχικώς διατυπώθηκαν οι αξίες και θέσεις αρχών οι οποίες παρέχουν μια σταθερή και διαρκή βάση των εξαιρετικά αναβαθμισμένων πολύπλευρων σχέσεων των δύο χωρών. Στη συνέχεια ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας και την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Καταγράφηκε επίσης, η κοινή πρόθεση για την υλοποίηση και περαιτέρω εμβάθυνση σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα καθώς και για άλλα ενδεχόμενα σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, με χώρες οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών σε σχέση με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

        

Παράλληλα με τη συνάντηση των δύο Αρχηγών, σε ξεχωριστή τελετή, υπογράφηκε από εκπροσώπους του ΓΕΕΦ και των IDF το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2022, με δράσεις τόσο στο έδαφος της Κύπρου όσο και του Ισραήλ.

Ακολούθως, ο Αρχηγός της ΕΦ, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Benny Gantz, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή και έγινε ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο. Στη συνέχεια η Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μνημείο Yad Vashem, όπου ο Αρχηγός της ΕΦ κατάθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος. Παρέδωσε επίσης στο μουσείο αναμνηστική πλακέτα και λεύκωμα φωτογραφιών τα οποία απεικονίζουν την περίοδο 1946-1949, κατά την οποία εβραίοι πρόσφυγες, κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο.

Την ίδια ημέρα, η Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Ναό της Αναστάσεως, όπου ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’. Ο Πατριάρχης αφού χαιρέτισε την Κυπριακή αντιπροσωπεία ευλόγησε μέσω αυτής το προσωπικό της ΕΦ, ευχόμενος να έρθει η δικαίωση στην Κύπρο. Απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στον Αρχιεπίσκοπό Χρυσόστομο Β΄ καθώς και ευχαριστίες στο λαό της Κύπρου ο οποίος διαχρονικά διατηρεί στενές σχέσεις με τα Ιεροσόλυμα.

Την Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2022, η Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε Μονάδες Αεράμυνας των IDF, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δράσεις και τις δυνατότητές των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν, καθώς και την περιοχή ευθύνης της Βόρειας Διοίκησης, όπου ενημερώθηκε επι του εδάφους για την κατάσταση και τις προκλήσεις ασφαλείας.

Πηγή: ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This