Τριμερής Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα | Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 06/04/2022 at 11:00

Ολοκληρώθηκε χθες λίγο μετά τις 16:10 η Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Νίκου Δένδια, Γιαΐρ Λαπίντ και Ιωάννη Κασουλίδη ξεκίνησαν στις 15:30 στην αίθουσα “Ιωάννης Καποδίστριας” του υπουργείου Εξωτερικών και εστιάστηκαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι τρεις υπουργοί εξέτασαν, επίσης, τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Σημειώνεται πως η τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής, με βάση την κοινή τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, διαμήνυσε από την Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, ανέδειξε πως η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των προσπαθειών περιφερειακής ολοκλήρωσης, “για την οποία θα συνεχίσει να εργάζεται η Κύπρος και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για τη δημιουργία συμμαχιών σε κρίσιμους τομείς, στην ενέργεια, στο κλίμα και στην ασφάλεια”.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Το Βρετανικό ΥΠΑΜ και η Ρωσία παρουσίασαν χάρτες με διχοτομημένη την Κυπριακή Δημοκρατία

Επίσης, αναφερθείς στην πίστη του για την τεράστια δυνατότητα διαλόγου για την ολοκλήρωση της περιοχής, αναγνώρισε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο θα αναπτύσσονταν αυτές οι περιφερειακές συμμαχίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Νεγκέβ, χαρακτηρίζοντας την ιστορική, αλλά και στις συναντήσεις του Σαρμ ελ Σέιχ και της Άκαμπα. Αποτελούν όλες σημεία συγκέντρωσης σημαντικών παραγόντων της περιοχής μας, συμπλήρωσε.

Εστιάζοντας στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου καθώς και στη διευρυμένη μορφή του, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τόνισε πως αποτελεί απόδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας και της ενδογενούς αξίας αυτής της εταιρικής σχέσης. Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την καταδίκασε και έκανε λόγο για έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και ότι οι βεβαιότητες του χθες δεν υπάρχουν πλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τον Νίκο Δένδια για το “θάρρος του να επισκεφτεί την Οδησσό, μία πόλη που συμβολίζει την ελευθερία του ελληνικού λαού, γιατί η επανάσταση εκεί ξεκίνησε”.

Περαιτέρω, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό του Ισραήλ, αναφέροντας πως η βία και η τρομοκρατία, είτε υποκινούνται από κράτη είτε όχι, δεν μπορούν να σταματήσουν τη “μνημειώδη πορεία της περιφερειακής συνεργασίας”.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στην ενεργειακή τριμερή συνεργασία. Όπως τόνισε, η ενεργειακή συνεργασία αντιμετωπίζεται από μια νέα σκοπιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και προέταξε πως οι τρεις χώρες πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην προσπάθεια της Ευρώπης να βρει πιο καθαρή ενέργεια από τον άξονα του Λεβάντε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον διασυνδετήριο αγωγό.

Τέλος, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. “Είναι συνεπής η θέση μας ότι τη στιγμή που θα άρει η Τουρκία τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που θα ωφελήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”, κατέστησε σαφές.

Πηγή: Euronews.com

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι | “Κλείδωσε” για τις 7 Απριλίου η ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This