Τριμερής Μακρόν – Σάντσεθ – Κόστα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω διαφωνιών για τον αγωγό MidCat
Defence Redefined
Published on 20/10/2022 at 12:03

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα συναντήσει το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, για να συζητήσουν τα θέματα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το Παρίσι παραμένει αντίθετο στο ισπανικό σχέδιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου (MidCat) μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μια στρατηγική για το υδρογόνο, αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε σχέση με τον MidCat, η γαλλική θέση δεν άλλαξε, το σχέδιο αυτό δεν παρουσιάζει οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δήλωσε η γαλλική προεδρία. Αντίθετα, πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη για άνοιγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου και να βρουν με τους εταίρους μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, σημείωσε.

Η συζήτηση αυτή δεν έχει στόχο να απαντήσει στις πολύ βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και σε αυτές της εφοδιαστικής ασφάλειας για τον χειμώνα αυτόν ή τον επόμενο, διευκρινίζει το Μέγαρο των Ηλυσίων, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βαριές συνέπειες στις τιμές των υδρογονανθράκων και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις, καθώς η ΕΕ είναι αποφασισμένη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης: MidCat | Υπέρ της κατασκευής του αγωγού οι Σολτς και Σάντσεθ

Οι προοπτικές για τον Midcat ήταν από πέντε έως έξι χρόνια. Εδώ οι προβλέψεις έχουν χρονικό ορίζοντα το 2030, αναφέρει το Ελιζέ.

Ο αγωγός MidCat, τον οποίο υποστηρίζει η Μαδρίτη αλλά και το Βερολίνο, που τον θεωρεί ως έναν τρόπο μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ισπανία, που διαθέτει το 30% των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), να εξάγει φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το σχέδιο αυτό -που εγκαταλείφτηκε το 2019 λόγω της περιβαλλοντικής του επίδρασης και του περιορισμένου οικονομικού συμφέροντος όπως είχε κριθεί τότε- θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει πιο μακροπρόθεσμα τη μεταφορά του πράσινου υδρογόνου, ενέργειας του μέλλοντος που παράγεται χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του οποίου η Ισπανία θέλει να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά από την πλευρά του ότι η ανάγκη για μια τέτοια υποδομή δεν είναι προφανής, αναφέροντας ότι η Ιβηρική χερσόνησος χρησιμοποιεί κυρίως σήμερα τους αγωγούς που τη συνδέουν με τη Γαλλία για την εισαγωγή του φυσικού αερίου.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Αγωγός IGB | Έτοιμος να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This