ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τουρκία | Νέα δήλωση 46 αποστράτων ναυάρχων, η κρίση διευρύνεται
Defence Redefined
Published on 05/04/2021 at 08:15

Σε νέα δήλωση, αυτή τη φορά 46 απόστρατων ναυάρχων, που αυτοαποκαλούνται Θαλάσσιοι Λέοντες, εκφράζεται ανησυχία για τον εξισλαμισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την απομάκρυνση τους από τις αρχές του Ατατούρκ. Αύριο το ΑΚΡ συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι “αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία βλέποντας ότι πρόσφατοι στρατιωτικοί κανονισμοί και διοικητικές διευθετήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν αρχές και μεταρρυθμίσεις που μας κληροδότησε ο Ατατούρκ, το κεμαλικό σύστημα και τον τρόπο ζωής στοχοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “αφαίρεσαν το ανάγλυφο του Ατατούρκ από τα μετάλλια του Κράτους και τη φράση Δημοκρατία της Τουρκίας και μέλη των ενόπλων δυνάμεων με περισσό θράσος συμμετείχαν σε δραστηριότητες διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων ανοιχτά με τη στολή τους. Οι εικόνες αυτές είναι εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχία”.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ | Η Τουρκία μπορεί να είναι ποινικά υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο εναντίον των ναυάρχων συνεχίζονται. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “πεποίθηση είναι ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν πλήρη συνείδηση και γνώση για τα οφέλη και ζημιές από τις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες και προσωπικές επιθυμίες εκείνων που στερούνται οποιουδήποτε καθήκοντος και ευθύνης”.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ συνέρχεται αύριο εκτάκτως για να συζητήσει την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων όπως δήλωσε ο ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος Φατίχ Σαχίν. 

“Έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην ιστορία της δημοκρατίας μας, αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση”, ανέφερε ο Σαχίν προσθέτοντας ότι η εισαγγελία και τα δικαστήρια θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση της υπόθεσης. Στην αυριανή συνεδρίαση του κόμματος θα προεδρεύσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στο θέρετρο της Μαρμαρίδας για ολιγοήμερη ανάπαυση.

Διαβάστε επίσης:Μάριος Καναρίνης | Τα τουρκικά fake news και η απουσία προοπτικής για συνεργασία Αιγύπτου – Τουρκίας

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This