ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΑΜΣ “ΙΡΙΣ 2021” | Καταιγισμός πυρών και συντονισμένες ενέργειες από τα μέσα της ΕΦ – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 14/10/2021 at 18:00

Εντυπωσιακή ήταν η τελευταία φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “ΙΡΙΣ 2021” η οποία διεξήχθη σήμερα στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. 

H DEFENCE ReDEFiNED βρέθηκε στο Πεδίο Βολής και κατέγραψε την όλη δραστηριότητα η οποία ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή! 

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε κλιμάκωση της έντασης με τις εχθρικές δυνάμεις, ανάληψη δράσης από την Εθνική Φρουρά και συντονισμένες επιθετικές ενέργειες από την 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και αμυντικές επιχειρήσεις από την 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. 

Στην άσκηση συμμετείχε επίσης η Πολεμική Αεροπορία με επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P και εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle. Παράλληλες δραστηριότητες διεξήγαγε και το Πολεμικό Ναυτικό με το ΠΑΘ “Ιωαννίδης”, το ΠΓΥ “Αλάσια” και το ΠΠ “Αμμόχωστος” ενώ επιχειρήσεις διεξήγαγαν και οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν επίσης σε οθόνες παράλληλες επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές εκτός του Πεδίου Βολής.

Προηγήθηκαν οι προκαταρκτικές ενέργειες από τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών οι οποίοι καταρριχήθηκαν από ελικόπτερο με τη μέθοδο fast rope. Έπειτα ακολούθησαν πυρά πολυβόλων διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα AMX 13 F3 και NORA B-52 155 χιλ, όλμων 120 χιλ. και επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P. 

Στην τελική επιθετική φάση προχώρησαν εν συνεχεία τα τεθωρακισμένα AMX 30-B2 πραγματοποιώντας πυρά και έπειτα ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα τμήματα με ΤΟΜΠ “Λεωνίδας”. 

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη φάση της σταθεροποίησης και αναδιοργάνωσης  η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων και αποστολές διοικητικής μέριμνας για συλλογή τραυματιών. Τέλος, έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Καταδρομών, με τη μέθοδο ελευθέρας πτώσεως από ύψος 8000 ποδών.

Καθ΄όλη την διάρκεια της άσκησης οι διοικητές των τμημάτων περιέγραφαν τις ενέργειες που λάμβαναν χώρα. Τονίστηκε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων, η σημασία του χρόνου ώστε να ανακοπούν εχθρικές αντιδράσεις, η σημασία της  απομόνωσης των εχθρικών δυνάμεων με τη χρήση πυροβολικού και αεροπορίας καθώς και ο παράγοντας ευελιξία ώστε να μπορεί ο διοικητής να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέατρο επιχειρήσεων. Για τον παράγοντα ευελιξία, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη εφεδρείας. 

Την άσκηση παρακολούθησε και στρατιωτικό προσωπικό από τρίτα κράτη, μεταξύ αυτών από την Αίγυπτο, την Βρετανία, το Ισραήλ, την Αμερική καθώς και από την UNFICYP. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, τόσο ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ όσο και ο Υπουργός Άμυνας, συνεχάρησαν το προσωπικό που έλαβε μέρος στην άσκηση για το αποτέλεσμα και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ τόνισε πως η ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς θα συνεχιστεί ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα συνεχίζεται ενώ ανέφερε πως η περίοδος είναι κρίσιμη λόγω των Τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.

Δείτε πιο κάτω το σύντομο βίντεο της άσκησης που ετοιμάσαμε:

Διαβάστε επίσης: ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» | Τα ενδιαφέροντα οπλικά συστήματα και μέσα που εντοπίσαμε – Φωτογραφίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This