ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΤΑΜΣ-ΤΑΑΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» | Τα ενδιαφέροντα οπλικά συστήματα και μέσα που εντοπίσαμε – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 13/06/2021 at 20:19

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ  2021» ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021. 

Η υπόψη άσκηση διεξάγεται σε ετήσια βάση τα τελευταία 8 χρόνια υπό την παρούσα μορφή και αποτελεί Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία συνδυάζεται με Ασκήσεις Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ). 

Η άσκηση στηρίζεται στην ανάπτυξη του Συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου του Γενικού Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), την ανάπτυξη των Κύριων Επιχειρησιακών Εργαλείων, των Κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας καθώς και μερικής ανάπτυξης Δυνάμεων στο πεδίο. 

Διαβάστε επίσης: “ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ 2021” | Οι μαυροσκούφηδες της Εθνικής Φρουράς σε δράση – Το σενάριο της τελικής φάσης -VIDEO

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησής εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας.   

Από το υλικό που αποδέσμευσε τόσο το ΓΕΕΦ όσο και το Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) διακρίναμε ορισμένα ενδιαφέροντα οπλικά συστήματα και μέσα τα οποία δεν “συλλαμβάνει” και τόσο συχνά ο φωτογραφικός φακός και τα οποία σας τα παρουσιάζουμε πιο κάτω :

Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων “Ονήσιλος”

Το πρωτότυπο του υπόψη οχήματος βασίζεται σε όχημα ¼ τόνων τύπου Mercedes 290 GD με 5-κύλινδρο κινητήρα πετρελαίου 2.874 κ.εκ. Το συγκεκριμένο όχημα τροποποιήθηκε στην Κύπρο προ ετών από μονάδα της Εικοστής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧ ΤΘΤ).

Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων “ΟΝΙΣΗΛΟΣ” με 2 πολυβόλα MG3 και εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ AGL. Πηγή: A.X

Ο οπλισμός του “Ονήσιλου” περιλαμβάνει 3 προσαρμοστήρες για πολυβόλο 7,62 χιλ MG-3 ή συνδυασμό πολυβόλων και αυτόματου εκτοξευτή βομβίδων AGL 40 χιλιοστών της σιγκαπουρέζικης ST Kinetics.

Η υπόψη πρόταση ωστόσο για διάφορους λόγους δεν προχώρησε ποτέ στην παραγωγή περισσότερων οχημάτων, παρόλο που οι ανάγκες για οχήματα ειδικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να υφίστανται.

Διαβάστε επίσης: Οχήματα Παντοδαπούς εδάφους POLARIS 4X4 | Μια δυνητική επιλογή και για τις Κυπριακές Ειδικές Δυνάμεις

Τροποποιημένο ΤΟΜΠ “Λεωνίδας”

Άλλη μια πρωτοτυπία που χρησιμοποιείται από την ΧΧ ΤΘΤ αποτελούν και τα διασκευασμένα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) “Λεωνίδας”. 

Τα υπόψη ΤΟΜΠ έχουν επίσης τροποποιηθεί από μονάδα της ΧΧ ΤΘΤ με την προσθήκη υπερκατασκευής στο χώρο μεταφοράς προσωπικού με σκοπό τη χρησιμοποίηση τους ως Κέντρα Διοίκησης. 

Κινητοί Επικοινωνιακοί Κόμβοι (ΚΕΚ)

Παρόλο που τα υπόψη οχήματα έχουν ξαναεμφανιστεί σε παρελάσεις για την επέτειο της 01 Οκτωβρίου εντούτοις επί του πεδίου η παρουσία τους δεν αποτυπώνεται συχνά στο φακό. Το όχημα της φωτογραφίας είναι ένα εκ των επικοινωνιακών κόμβων (ΚΕΚ) που διαθέτει η Ε.Φ για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών. Μέσω των ΚΕΚ γίνεται εκμετάλλευση όλων των σύγχρονων μορφών επικοινωνιών, υποδοχής ζεύξεων μεγάλης χωρητικότητας και υψηλής ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων.

Το όχημα φορέας είναι όχημα τύπου Mercedes Sprinter Van με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ενώ μπορεί να μεταφέρει και ρυμουλκούμενο τρέιλερ.

Κινητές Κάμερες ΚΣΕΔ

Την εμφάνιση τους σε ένα από τα πλάνα που αποδεσμεύτηκαν κάνουν και τα οχήματα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Συγκεκριμένα διακρίνεται όχημα 4Χ4 εξοπλισμένο με θερμική κάμερα μακράς εμβέλειας και καμερών ημέρας/νύχτας το οποίο συνδέεται στο Σύστημα Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ.

Παράκτιες συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας EXOCET 

Το ενδιαφέρον με τις παράκτιες συστοιχίες αντιπλοικών βλημάτων EXOCET MM40 Blk2 που διαθέτει επί του παρόντος η Εθνική Φρουρά, είναι η παρουσίαση από εκπαίδευση κατά την νυχτερινή φόρτωση βλήματος στον εκτοξευτή.

Αποστασιόμετρο – Γωνιόμετρο – Βλητικός Υπολογιστής Πυροβολικού

Το υπόψη σύστημα διαθέτει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρο-οπτικά βοηθήματα για τον εντοπισμό στόχου και τα δεδομένα βολής που απαιτούνται για την επιτυχή προσβολή του. 

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Φρουρά | Αυτά είναι τα 60 νέα διπλοκάμπινα που θα παραλάβει

 

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This