Σχολή Ναυτικών Δοκίμων | Ολοκλήρωση Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου – Δραστηριότητες στην Κύπρο
Defence Redefined
Published on 02/09/2023 at 10:58

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, ολοκληρώθηκε ο ετήσιος Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) με το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΣΑΜΟΣ, το οποίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Στον ΘΕΠ, ο οποίος διήρκησε από την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 έως την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, εκτελέστηκαν γυμνάσια και συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο της πρακτικής εν πλω εκπαίδευσης και της απόκτησης ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς (ΔΥ). Επιπρόσθετα, οι ΔΥ συμμετείχαν σε εθιμοτυπικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και στους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 83ης Επετείου για τη Βύθιση του Καταδρομικού ΕΛΛΗ στη νήσο Τήνο.

Το Α/Γ ΣΑΜΟΣ κατέπλευσε διαδοχικά στους λιμένες Χάιφα Ισραήλ, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Κατάνια Ιταλίας, Κέρκυρας, Τήνου και Μήλου, ενώ συμμετείχαν 143 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, 46 Δόκιμοι της 42ης Σειράς και 97 Δόκιμοι 43ης Σειράς, καθώς και 5 σπουδαστές έτερων Στρατιωτικών Σχολών.

Κατά το διάστημα που το Α/Γ ΣΑΜΟΣ παρέμεινε εν όρμω στον λιμένα Κατάνιας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας Ιταλών ΔΥ, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του πλοίου. Αντίστοιχα, στον λιμένα Χάιφας, αντιπροσωπεία ΔΥ της ΣΜΥΝ πραγματοποίησε επίσκεψη σε Ισραηλινή Κορβέτα τύπου SAAR 5.

Ανεξάρτητα με τον παραπάνω πλου, κατά τη διάρκεια θέρους, εκατόν πενήντα τρεις (153) Δόκιμοι Υπαξιωματικοί επέβησαν σε Φρεγάτες (Φ/Γ) του Αρχηγείου στόλου στο πλαίσιο επιχειρησιακών αποστολών, προς εξάσκηση επί των αντικειμένων της ειδικότητάς τους και απόκτηση ναυτικής εμπειρίας.

Από 26 έως 29 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού, με σκοπό τη διεξαγωγή από τους μαθητές προγράμματος εκπαιδευτικών και εθιμοτυπικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Ειδικότερα την Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δέχθηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Διοικητή της Σχολής Υποναύαρχο Σασιάκο Χρήστο ΠΝ και τους Κυβερνήτες των 2 πλοίων. Κατά την συνάντηση ο Αρχηγός αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον ΘΕΠ, συνεχάρη και ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΣΝΔ, για το εξαίρετο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί σε ότι αφορά στη διαμόρφωση της ναυτοσύνης και της επαγγελματικής κατάρτισης των μελλοντικών Αξιωματικών του Ελληνικού και Κυπριακού ΠΝ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Διοικητής της ΣΝΔ παρέθεσε δεξίωση επί του «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κας Μαρίνας Χατζημανώλη, του Αρχηγού, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέα Λουκά, της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ, καθώς και αντιπροσωπείας στελεχών.

Το πρόγραμμα της Σχολής περιελάβανε επίσης επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου έγινε ενημέρωση για το ιστορικό των μνημείων και κατατέθηκαν στεφάνια αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες στους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΣΝΔ επισκέφθηκε επίσης το Παρατηρητήριο «ΛΗΔΡΑ», όπου έτυχε ενημέρωσης, καθώς και άλλους πολιτισμικούς και ιστορικούς χώρους της ΚΔ.

Την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, με τον απόπλου των 2 πλοίων, πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «ΠΝ/ΔΝ – 03/2023», η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού, σε συνεργασία με το Ελληνικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και Ε/Π AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας.

Το σενάριο περιελάβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, αντικείμενα Έρευνας – Διάσωσης με συνεργασία ελικοπτέρου και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των πλοίων.

Πηγή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: Ορκωμοσία νέων Σημαιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού Τάξης 2023 – 10 Κύπριοι απόφοιτοι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

ΣΕΚΠΥ | Πανηγυρική Συνεδρίαση της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet»

Το νεοσύστατο cluster, με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», το οποίο προέκυψε από μια εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση…

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

ΕΕΝΕ | Συνάντηση Εργασίας με ΓΣΕΕ και ΙΝΕ ΓΣΕΕ με θέμα «Εργασία & Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Αναπτυξιακές Δεξιότητες και Επαναβιομηχανοποίηση»

Ένα γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, με αναφορές στον ρόλο και τη θέση της…

Pin It on Pinterest

Share This