ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σκόπια | Πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Ζάεφ – Αποτελέσματα, σενάρια και πρώτες αντιδράσεις
Defence Redefined
Published on 02/11/2021 at 11:00

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στη Βόρεια Μακεδονία μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν Κυριακή.

Ο Ζόραν Ζάεφ αργά το βράδυ δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από τα αξιώματα του πρωθυπουργού της χώρας και του αρχηγού του κόμματός του.

Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, με σημαντικότερο τον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων (700.000 κάτοικοι), στον οποίο η υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη ανοικτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, του Πέτρε Σιλέγκοφ.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Μπίτολα (Μοναστήρι) και στην Οχρίδα, ενώ στο Κουμάνοβο, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε “αντάρτης” του SDSM.

Στο αλβανικό πολιτικό στρατόπεδο, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, υπέστη επίσης βαριά ήττα στον μεγαλύτερο “αλβανικό” δήμο της χώρας: στο Τέτοβο, όπου η υποψήφια του Τεούτα Αρίφι ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος BESA, τον Μπιλάλ Κασάμι.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Η βουλή ενέκρινε παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ για 2 χρόνια

Τα σενάρια

Η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν σημαίνει πάντως απαραιτήτως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, στη δήλωση παραίτησής του, επανέλαβε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους, μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο από τα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποφασίσει την άρση την εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση και τη «μεταπήδηση» στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.

Σε περίπτωση που δεν “ευοδωθεί” κανένα από τα δύο σενάρια, θα προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι από σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έχει κυβέρνηση υπό παραίτηση.

Διαβάστε επίσης: Η νέα γερμανική κυβέρνηση και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών στην Ελλάδα

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ισχυρές πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους στα Σκόπια δέχεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να μην παραιτηθεί από τη θέση του.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι επικεφαλής και αντιπρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συναντήθηκαν με τον Ζόραν Ζάεφ και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας του ευθέως ν’ ανακαλέσει την δήλωση παραίτησης του.

Τόσο το αλβανικό κόμμα DUI του Aλί Αχμέτι, όσο και τα μικρότερα DPA (αλβανικό), DOM, LDP και NSDP που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσαν πως διαφωνούν κατηγορηματικά με την παραίτηση Ζάεφ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Αλβανός αντιπρόεδρος Αρτάν Γκρούμπι, που και δημόσια ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να αναθεωρήσει την απόφασή του, επεσήμανε πως μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει τις διαφορές με την Βουλγαρία ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περιπέτειες σε αυτούς τους εύθραυστους καιρούς όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε στα ΜΜΕ.

To αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, μεγάλος νικητής των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, ζητάει από τον Ζόραν Ζάεφ να καταθέσει την παραίτησή του στη βουλή προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Με πληροφορίες από: euronews.gr, Πρώτο Θέμα, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Κοινοβούλιο Καταλονίας | Αναγνώρισε την Κουρδική Διοίκηση στη Συρία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This