ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η νέα γερμανική κυβέρνηση και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών στην Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 28/10/2021 at 18:00

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού “φωτεινού σηματοδότη”.

Όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), έχουν προγραμματιστεί συνολικά 22 ομάδες εργασίας. Οι ομάδες αυτές διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού για διάφορα θέματα και τομείς πολιτικής.

Εκτός απροόπτου, λοιπόν, στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν συστηματικά κριτική στην Άγγελα Μέρκελ για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας, με σημείο αιχμής την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, αλλά και τις πολεμικές οφειλές προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα τους οι Πράσινοι ζητούσαν από τη γερμανική βουλή να αναγνωρίσει, πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις. Δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου.

Με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η γερμανική βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Πρασίνων και του κόμματος “Η Αριστερά” που αφορούσαν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. 

Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.

Διαβάστε επίσης: 10 Ιουνίου 1944 | Η σφαγή των Ναζί στο Δίστομο

Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η κριτική θα αποτελέσει τη βάση για αλλαγή πολιτικής ή αν θα αλλάξουν απλώς οι διατυπώσεις και ο τόνος, με την ουσία να παραμένει ίδια. 

Από την ελληνική πλευρά, το αίτημα επανέρχεται τακτικά, με τη γερμανική κυβέρνηση να απαντά, σχεδόν μηχανικά, ότι “το θέμα είναι νομικώς και πολιτικώς λήξαν”. Προτεραιότητα παραμένει η διατήρηση της μνήμης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν μεταξύ άλλων το Ελληνογερμανικό  Ίδρυμα Νεολαίας, το Ταμείο για το Μέλλον του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως και η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που εν μέρει χρηματοδοτείται από τη Γερμανία. 

Παρόλα αυτά, μένει ένα “αγκάθι” στις σχέσεις των δύο χωρών. Απόψε η Άγγελα Μέρκελ φτάνει στην Αθήνα για τελευταία φορά ως καγκελάριος, σε μια από τις ενδεχομένως δυσκολότερες στάσεις της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της.

Όσο αναφορά την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη δήλωσε: “Οι αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας για τις πολεμικές οφειλές, είναι και θα παραμείνουν έγκυρες, πολιτικά και νομικά, απαράγραπτες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσο, μέχρι την ικανοποίησή τους. Για την Ελλάδα, το θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεων μας”, ενώ προσέθεσε: ”Είμαστε εν αναμονή των διεργασιών που γίνονται στη Γερμανία μετά τις χθεσινές εκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών και στη νέα αυτή κυβέρνηση”. 

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης | Μας ανησυχεί ότι η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει υποβρύχια στην Τουρκία

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

  • Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. 
  • Δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχτεί την Γερμανική άρνηση και πρέπει να επανέρχεται συνεχώς δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά – και όχι μόνο – επιχειρήματά της.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και η γραμμή “Μεταξά” – Φωτογραφίες & Χάρτης

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This