Ρωσία | Αποσύρει δυνάμεις από την Αρμενία μετά από αίτημα του Γερεβάν
Defence Redefined
Published on 09/05/2024 at 18:38

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησε να αποσύρει ρωσικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες από διάφορες περιοχές της Αρμενίας ύστερα από αίτημα του Γερεβάν, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πούτιν σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της αποχώρησης σχεδόν 2.000 Ρώσων, μελών ειρηνευτικής δύναμης από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και γύρω από αυτήν. Η αποχώρησή τους έδωσε τέλος σε μια πολυετή ανάπτυξη, που προσέφερε στη Μόσχα στρατιωτικό πάτημα στη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Η Αρμενία έχει επίσης ζητήσει οι Ρώσοι συνοριοφύλακες να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στο βασικό αεροδρόμιο της χώρας στο Γερεβάν από την 1η Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατέληξαν σε συμφωνία για κύμα νέων ρωσικών αποχωρήσεων σε συνάντηση χθες στη Μόσχα.

«Το φθινόπωρο του 2020, ύστερα από αίτημα της αρμένικης πλευράς, στρατιώτες και συνοριοφύλακές μας είχαν αναπτυχθεί σε κάποιες περιοχές της Αρμενίας. Ο Πασινιάν δήλωσε ότι σήμερα, λόγω νέων συνθηκών, δεν υπάρχει πλέον τέτοια ανάγκη άρα ο πρόεδρος Πούτιν συναίνεσε και συμφωνήθηκε η αποχώρηση των στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων μας», δήλωσε ο Πεσκόφ στο Interfax.

Η ειδησεογραφική υπηρεσία Sputnik Armenia μετέδωσε ότι υψηλόβαθμος Αρμένιος πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Πασινιάν συμφώνησαν πως οι ρωσικές δυνάμεις και οι συνοριοφύλακες θα αποχωρήσουν από πέντε περιοχές της Αρμενίας.

Ρώσοι συνοριοφύλακες θα παραμείνουν, ωστόσο, στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν, ύστερα από αίτημα του Γερεβάν, όπως δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Δένδιας στην Αρμενία | Συμμετοχή στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This