Πολωνία | Στέλνει μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία – Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Κίεβο και Κρεμλίνο
Defence Redefined
Published on 17/03/2023 at 15:00

Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία μια πρώτη παρτίδα, τεσσάρων καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών MiG-29, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Αυτή θα είναι η πρώτη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο έχει ζητήσει πολλές φορές από τους συμμάχους του στη Δύση να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με σύγχρονα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα παραλάβει αμερικανικά F-16.

Η απόφαση της Πολωνίας δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει δημοσίως με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Βαρσοβίας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ίγκνατ, είπε πως τα MiG δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, και η Ουκρανία χρειάζεται F-16. Όμως τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές της χώρας.

Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν, όμως το Κρεμλίνο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και τα «δεινά» του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να αλλάζουν τους στρατιωτικούς στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός πρόεδρος πρόσθεσε ότι άλλα αεροσκάφη περνούν αυτήν την περίοδο τη διαδικασία της συντήρησης και πιθανότατα θα σταλούν στην Ουκρανία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 15 MiG, που της κληροδότησε πριν από σχεδόν 35 χρόνια η τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τα MiG αυτά είναι ακόμη εν λειτουργία (…). Είναι αεροσκάφη που οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και σήμερα χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ελβετία | Πιέσεις για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία – Παραμένει ουδέτερο κράτος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This