Ελβετία | Πιέσεις για αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία – Παραμένει ουδέτερο κράτος
Defence Redefined
Published on 11/03/2023 at 12:28

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, η οποία απαγορεύει την μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής σε τρίτες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται από ευρωπαϊκές χώρες να τα εξάγει στην Ουκρανία.

Οι εκκλήσεις προς την Ελβετία να σπάσει την παράδοση αιώνων που έχει ως ουδέτερο κράτος αυξάνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο δύο επιτροπές του κοινοβουλίου είχαν συστήσει τη χαλάρωση των κανόνων.

Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μετά από συνεδρίασή του.

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, η Ελβετία έλαβε αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν. Ωστόσο υιοθέτησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανειλημμένα έχει απευθύνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η Ελβετία προχωρεί σε εξαγωγές όπλων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ωστόσο η άρνηση της στις εξαγωγές στην Ουκρανία έγκειται στο ζήτημα της ουδετερότητας της. Το 2018, οι εξαγωγές πολεμικού υλικού της Ελβετίας αφορούσαν το 0.15% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Να σημειωθεί πως οι Πρόεδροι των δύο χωρών συναντήθηκαν στο Κίεβο τον Οκτώβριο του 2022 και συζήτησαν κυρίως τη συμβολή της Ελβετίας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: KF-51 Panther | Εργοστάσιο για κατασκευή του πιο σύγχρονου γερμανικού άρματος στην Ουκρανία – Συζητήσεις για επένδυση 200 εκατομμυρίων και αεράμυνα για τις εγκαταστάσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This