ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Παράπονα Οζερσάι για την επίσκεψη Χέιλ και δήλωση Ερχιουρμάν για την Ανατολική Μεσόγειο
Defence Redefined
Published on 17/08/2020 at 10:26

“Η μονόπλευρη προσέγγιση των ΗΠΑ είναι λάθος”, ανάφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως γνώριζε για τη σημερινή συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη και σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν δύο ημέρες με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, της είχε μεταφέρει την άποψή του.

Διαβάστε επίσης: Επαναβεβαίωση υποστήριξης ΗΠΑ σε κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου, στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Χέιλ

 Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο «υπεξ» ανέφερε ότι «της μεταφέραμε ότι οι μονόπλευρες διαβουλεύσεις, χωρίς να γίνεται καμία επαφή με τους εκπροσώπους αυτής της ΄χώρας΄, δεν συνάδουν ούτε με τις πραγματικότητες στο νησί, ούτε με το πνεύμα του δημοκρατικού διαλόγου». Αυτές οι προσεγγίσεις, συνέχισε, «δεν συμβάλλουν στην σταθερότητα στην περιοχή, παρά μόνο τροφοδοτούν την θρασύ προσέγγιση της ε/κ ηγεσίας και εξυπηρετούν την ένταση και την αστάθεια».

 Ο κ. Οζερσάι είπε ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα της έθεσε το θέμα των εμποδίων που – όπως είπε – η ε/κ πλευρά προβάλλει στις διελεύσεις και πώς αυτό επηρεάσει την τ/κ οικονομία

 Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος «πρόεδρος», Τουφάν Ερχιουρμάν ανάφερε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο τ/κ «λαός» είναι εταίρος και μία από τις δύο συνιστώσες αυτού του νησιού και άρα έχει λόγο σε κάθε φυσικό πόρο.

 Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την θέση τους, πρόσθεσε αναφερόμενος στους Ε/κ, έφτασαν στο να σταθμεύουν εδώ πολεμικά αεροπλάνα της Γαλλίας, πολεμικά ελικόπτερα του Ισραήλ και έκαναν ακόμα και έκκληση για έναν ευρωπαϊκό στόλο στην περιοχή, ενάντια στην Τουρκία.

 Κανείς, συνέχισε, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτές οι προσπάθειες εξυπηρετούν ούτε την ειρήνη στο νησί και την περιοχή, ούτε και την λύση λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να επιστρέψουμε άμεσα στον νούσιμο,λογικό δρόμο». Κι αυτός είναι, ανάφερε, να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα των Τ/κ και να ενεργήσουν «με όραμα ειρήνης και λύσης, δίκαιου διαμοιρασμού σε ένα κλίμα υγιούς διαλόγου που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο νησί και την περιοχή».

Αυτό είναι το μόνο όραμα που πρέπει να υποστηρίξουν οι διεθνείς οργανισμοί, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν | Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This