ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Νιγηρία | Στο Έλεος των “Bandits”
Defence Redefined
Published on 09/09/2021 at 11:00

Ένοπλοι άρπαξαν πάνω από 40 ανθρώπους στη βορειοδυτική Νιγηρία, κοντά στη ζώνη επιχειρήσεων τόσο αεροπορικών όσο και χερσαίων του στρατού εναντίον συμμοριών που επιδίδονται συστηματικά σε απαγωγές για λύτρα, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της αστυνομίας σε δύο πολιτείες.

Η βορειοδυτική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε θέατρο ολοένα συχνότερων επιθέσεων από βαριά οπλισμένες συμμορίες τις οποίες οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits – “κακοποιά στοιχεία” ή “ληστοσυμμορίτες” – και οι οποίες κλιμάκωσαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις απαγωγές για λύτρα, ειδικά μαθητών και φοιτητών. Το βράδυ της Δευτέρας, ένοπλοι επιτέθηκαν στην κοινότητα Κέκε, στην περιοχή Τσικούν, στην πολιτεία Καντούνα, και απήγαγαν 17 ανθρώπους, πέντε εκ των οποίων διασώθηκαν αργότερα από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Καντούνα, ο Μοχάμεντ Τζαλίγκε.

Την Παρασκευή, ο ρυθμιστικός φορέας των τηλεπικοινωνιών στη Νιγηρία ζήτησε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν τη λειτουργία των δικτύων τους στην πολιτεία Ζαμφαρά, κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών, διότι κατ` αυτές οι συμμορίες ενημερώνονται για τις κινήσεις του στρατού ή συντονίζονται τηλεφωνικά. 

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία | Η Μπόκο Χαράμ, ισχυρίζεται ότι κατέρριψε γαλλικό αεροσκάφος της Νιγηριανής Αεροπορίας – VIDEO

Το Σάββατο, μαχητικά άρχισαν επιδρομές εναντίον καταυλισμών συμμοριών στην πολιτεία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν τη Δευτέρα σε στρατόπεδα κακοποιών στο δάσος Σουμπούμπου, στην περιοχή Σινκάφι. Είναι αδύνατη η επαφή με τις αρχές στη Ζαμφαρά μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Οι αρχές δεν έχουν δώσει παρά ελάχιστα στοιχεία για τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής. 

Η βορειοδυτική Νιγηρία μαστίζεται επί χρόνια από συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και νομάδες κτηνοτρόφους με αφορμή την πρόσβαση στο νερό και στους βοσκότοπους. Η βία όμως κλιμακώθηκε με την εμφάνιση συμμοριών κακοποιών, που συχνά έχουν εκατοντάδες μέλη και, πέρα από τις απαγωγές για λύτρα, διαπράττουν επίσης λεηλασίες και ζωοκλοπές.

Από τον Δεκέμβριο, οι απαγωγές μαθητών και φοιτητών έχουν πολλαπλασιαστεί στη βορειοδυτική και στην κεντρική Νιγηρία. Κάπου χίλια παιδιά έχουν απαχθεί, τα περισσότερα εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από διαπραγματεύσεις και την καταβολή λύτρων, παρότι οι αρχές τάσσονται επίσημα εναντίον κάθε πληρωμής για να μην ενθαρρύνονται οι κακοποιοί. Οι απαγωγές έχουν γίνει τόσο συχνές στη βορειοδυτική Νιγηρία που πλέον σπανίως απασχολούν τα πρωτοσέλιδα εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. 

Η κρίση επηρεάζει κάθε διάσταση της ζωής στην περιοχή. Πολλά παιδιά έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο, είναι ολοένα δυσκολότερη η προμήθεια τροφίμων, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να πάνε στα χωράφια τους, οικογένειες χωρίζονται καθώς πολλοί πολίτες φοβούνται να ταξιδέψουν οδικώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία | Νέες απαγωγές από την Μπόκο Χαράμ – Ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση που σπέρνει τον τρόμο τα τελευταία 11 χρόνια; VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This